Endometriózis Magyarország

Endometriózis történetem 3. -  Kajdelné Windisch Erika

2018. május 07. - Női Egészségért

18952890_1469138343143570_6241278154808827276_n.jpgAz én történetem egészen 2010-re nyúlik vissza, amikor egész nyáron az urológiára jártam, mert menstruáció után egy hétig mindig vizelési ingerem és hólyagfájdalmam volt. Sajnos akkor még nem ismerték fel a betegségemet, pedig hólyagtükrözésen is jártam. A doktor úr széttárt kezekkel annyit mondott,hogy ő még ilyen, ciklushoz kötött tünetekkel nem találkozott és nem tudja, mi bajom lehet.

Teltek az évek, a tünetek maradtak, de azt gondoltam,minden rendben, hiszen hittem az orvosnak. Aztán eljött 2013 októbere. Emlékszem rá, vasárnap volt és én nagyon rosszul voltam, úgy éreztem, nagyon felfáztam és erős hasi görcseim voltak. Nem múlt el a fájdalom napok múlva sem és nem tudtam enni, tudtam,hogy valami nagy baj van. Ekkor elmentem a háziorvosomhoz, aki vért talált a vizeletemben és sürgősségi beutalóval ultrahangra küldött. Ott megállapították,hogy van egy 8 cm-es petefészekcisztám és pang a bal vesém. Majd felkerestem egy nőgyógyászt, aki elmondta,hogy valószínűleg endometriózisom van és meg kell műteni. Az urológián is jártam a vesepangás miatt, ott annyit mondtak,hogy egy hónap múlva menjek vissza. (Visszamentem egy hónap múlva, még mindig pangott a vesém, senki nem foglalkozott ezzel).

Néhány hétig elég rosszul voltam még, két hét alatt 8 kg-t fogytam. Néhány hónap múlva, 2014.január 3-án került sor a műtétemre a lakóhelyemen lévő kórházban. A műtét állítólag jól sikerült,a jobb petefészkem jó részét el kellett távolítani az endometriózissal együtt,  a szövettani vizsgálat igazolta a betegséget. Ezután kb. másfél évig jól voltam. 2015 tavaszán szokásos éves ultrahangon mondta a radiológus,hogy lát valamit a hólyagomon, keressek fel sürgősen egy urológust. Megint elmentem az urológushoz, akinél korábban jártam, elküldött MR-re, majd hólyagtükrözésre, mindent rendben találtak. 2015 nyarán már kezdődtek a borzasztó fájdalmaim. És minden hónapban egyre rosszabb lett. A fájdalom napra pontosan a a ciklus közepén érkezett, többnyire a hajnali órákban, aztán a későbbiekben már naponta többször is. Leírhatatlan fájdalmak voltak ezek. Petefészek tájékon kezdődött bal oldalt, majd görcsölt a végbelem környéke és közben több vesegörcs is jött. 20 perces volt általában egy-egy ilyen borzalom és volt,hogy egy napra 4 "roham" is jutott. Tudtam,hogy óriási baj lehet. Néhány havonta felkerestem a nőgyógyászomat a városomban, ő egy ultrahang után mindig megnyugtatott,hogy minden rendben, nincs semmi bajom és jönni fog a baba is. Hát nem jött.... és a fájdalmak is csak erősödtek. Tudtam,hogy a saját kezembe kell vennem az irányítást és fel kell keresnem egy endometriózis specialistát egy másik városban. 2017. január 9-én Pécsen megtudtam a szörnyű diagnózist, IV-es stádiumú endometriózis, ami érinti a méhemet, a petevezetékeimet, a végbelemet, a húgyhólyagomat és valószínűleg a bal vesémet is. Nem tudtam abbahagyni a sírást, amikor az orvos kifejtette, hogy mekkora műtét vár rám és az is előfordulhat,hogy sztómát kapok. Ezután hetekig nem tértem magamhoz a döbbenettől. Hamarosan megkaptam a műtéti időpontomat is: 2017. augusztus 23. A várakozás 7 hónapjában nem telt el úgy óra, hogy ne jutott volna eszembe, mi vár rám. Aztán egyre jobban vártam a műtétet, mert olyan elviselhetetlen vesefájdalmaim voltak, hogy azt gondoltam, ennél rosszabb már nem jöhet.

Eljött a műtét napja, egy szuper team műtött a Kanizsai Dorottya Kórházban 4 órán keresztül. Vesementő műtétet hajtottak végre. Azt mondták, hogy ha fél évvel később kerültem volna műtőasztalra, akkor el kellett volna búcsúznom a bal vesémtől. Az endometriózis teljesen körbefonta a húgyvezetékemet és emiatt a vesém már csak korlátozottan tudta elvégezni a feladatát. Eltávolították a hólyagfali endometriózist, jó nagy részt kellett kivágni a hólyagomból. Kivágtak egy darabot a végbelemből is.  Vágni kellett a méhemből, mert össze volt nőve a petefészkemmel. És lepucolták az endometriózist mindkét petevezetékemről. A műtős team szerint nagyon nehéz, de sikeres műtét volt. Az ébredéskor az volt az első kérdésem, kaptam-e sztómát. Szerencsére ezt megúsztam és innentől éreztem,hogy minden rendben lesz. A felépülés rögös útján próbáltam mindig pozitív maradni, pedig nem volt könnyű, hiszen két hétig volt hólyagkatéterem és két hónapig vesekatéterem.

Nagyon szerencsés vagyok,mert a Férjem, a Családom, a Barátaim és a Kollégáim is végig mellettem álltak és támogattak mindenben. Hálás vagyok a sorsnak, hogy megtaláltam Pécsen azt az orvost, aki felismerte a betegségemet, ami a saját városomban 7 évig nem sikerült. Nem hibáztatok érte senkit, egyedül csak akkor szomorodok el, amikor eszembe jut, hogy lehet, hogy a késői felismerés miatt lehet,hogy elvették tőlem annak a lehetőségét,hogy én is Édesanya legyek. De én bízom a legjobbakban és megfogadtam,hogy vagy így, vagy úgy, de egyszer nekem is lesz Gyermekem.

Remélem, ezzel a történettel erőt adok azok a lányoknak,akik endometriózissal küzdenek és remélem azoknak is tudok segíteni, akiknél még nem állapították meg a betegséget, de hasonló tünetekkel küzdenek. Ha fájdalmatok van, ne törődjetek bele abba,ha azt mondják, minden rendben!A fájdalom nem normális, nem természetes, utána kell járni, ok nélkül semmi nem fáj! Szeretném,ha minél többen megismernék ezt a betegséget és jó lenne,ha végre komolyan vennék a kisvárosi kórházakban is a hasonló tünetekkel jelentkező betegeket, mert éveket veszítünk ezzel! 

Jó egészséget kívánok mindenkinek! 

Fontos: Az endometriózis történeteket az érintettek írják, saját tapasztalatukat és érzéseiket megfogalmazva. Ezeket a személyes beszámolókat módosítás nélkül adjuk közre a blogon, ezért a történetek nem tükrözik az Alapítvány véleményét és mivel nem szakértők írják, nem alkalmasak diagnózisra és nem helyettesítik az orvosi konzultációt. Ha bármilyen tünetet észlelsz magadon ami alapján endometriózisra gyanakszol, keress fel egy specialistát vagy keress meg minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5813887442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása