Endometriózis Magyarország

Bemutatjuk a Női Liga tagjait 1. – Mályvavirág Alapítvány

2018. május 14. - Női Egészségért

img_5715.JPGA Női Liga öt civil szervezet összefogása a női egészségért, új sorozatunkban bemutatjuk a kezdeményezés résztvevőit.

A Mályvavirág Alapítvány az első és máig egyetlen hazai civil szervezet, amely a méhnyakrákos nők gyógyulásának segítését, életminőségének jelentős javítását, illetve az egészséges nők körében a megelőzés fontosságának tudatosítását tűzte ki célul. Víziójuk, hogy egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt Magyarországon! 2016-tól a petefészekrákban érintetteket is segítik, a korai felismerést előtérbe helyezve.

A méhnyakrák sajnos a fiatalokat sem kerüli el. A 45 éven aluli nők körében ez a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség. Magyarországon minden évben több, mint 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és közel 400 Édesanyát, Feleséget, Nőt veszítünk el a betegség miatt. Ők többnyire 35-65 év közöttiek, akit a családja köréből szakít ki a betegség! A méhnyakrákot a Humán Papillomavirusnak, azaz a HPV-nek a magas kockázatú típusai okozzák. A nők 80%-a megfertőződik HPV-vel legalább egyszer élete során. A méhnyakrák egy ma már megelőzhető rákos megbetegedés, védőoltással és rendszeres szűrésekkel (cytológia és HPV szűrés). Az időben diagnosztizált méhnyakrák jó eséllyel gyógyítható, és a betegség késői stádiumában, kiújulásában is van kezelési lehetőség. 

A petefészekrák halálozási aránya magasabb a méhnyakrákénál, melyet jellemzően a késői diagnózis nehezít meg igazán. Az éves megbetegedések száma megközelítőleg 1200, és 700 nőt veszítünk el miatta, amely szintén nagyon magas szám. A korai diagnózis felállítása nehéz, mert a tünetei a gyomorrontáshoz, bélpanaszokhoz hasonlít, így sokszor nem veszik komolyan. A nőgyógyászati vizsgálatkor kérni kell, hogy külön szenteljenek figyelmet a petefészkekre is, egy ultrahangos vizsgálattal és tapintással.

Az Alapítvány küldetése, hogy elérje az alábbi célokat:

  • Magyarországon csökkenjen a méhnyakrákos betegek száma
  • a felnőtt nők legalább 50-70%-a járjon évente szűrővizsgálatra
  • a védőoltást - mint prevenciós lehetőséget - minél több nő mérlegelje
  • a betegek számára legyen rehabilitációs program
  • az egészségesek legyenek tisztában a megelőzés alternatíváival, a gyógyulók és az előrehaladott állapotú betegek a kezelési lehetőségekkel.

A célok elérése érdekében együttműködnek a betegekkel és hozzátartozóikkal, orvosokkal, ápolókkal, alapítványokkal, szakmai szervezetekkel és civil támogatókkal. A Mályvavirág Alapítvány mára összekötő kapoccsá vált a lakosság, az érintettek és a szakmai szervezetek között.

A megelőzés mellett kiemelt fontosság egymás támogatása is, a Mályvavirágok közössége várja a méhnyakrákkal vagy petefészekrákkal érintetteket!

További információ:

http://malyvavirag.hu

http://www.facebook.com/malyvavirag

info@malyvavirag.hu

youtube: Mályvavirág Alapítvány

Instagram: Mályvavirág/Mallow Flower

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3013934982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása