Endometriózis Magyarország

Endometriózis történetem - 17. Laura

2018. október 15. - saladrienn

Az én történetem 21 éve kezdődött, amikor az első menstruációm megjött. Pokoli kínokat éltem át már akkor is. Ez pedig az évek múlásával csak rosszabb lett. Sokszor voltam házi orvosnál rosszullétek miatt, testnevelés órákon felmentve görcsök miatt, gyermeknőgyógyászaton, később nőgyógyásznál, de soha senki nem látta mi bajom lehet.

Férjemmel nagyjából 9 éve elhatároztuk, hogy gyermeket szeretnénk. Ekkor voltam 24 éves. A panaszaim viszont csak rosszabbak lettek, felkerestem összesen közel 13 nőgyógyászt, mondván valami nincs rendben, és a baba sem akar jönni. Volt több szakember sajnos, aki azzal küldött el, hogy fejben van a baj, túl hisztis vagyok, szedjek több fájdalomcsillapítót…

20180913_145532.jpg

2013-ban sürgősségi osztályra kerültem Sopronban, ahol laparoszkópos műtéten estem át. Ekkor lett diagnózisom: IV. Stádiumú – mélyen infiltráló endometriózis. Emlékszem, milyen kettős érzés volt bennem. Egyrészt az öröm, hogy végre…végre itt van egy orvos aki tudja mi bajom, másrészt a félelem, mert fogalmam nem volt róla mi ez a betegség, mit okozott az évek alatt bennem, mi lesz a megoldás. A soproni Doktor Úr elmondta, hogy csak részben tudtak segíteni rajtam, további műtétre lesz szükség, amihez viszont specialistára és sebészre lesz szükségem. Ezután kerültem Pécsre prof. Dr. Koppán Miklós nőgyógyászhoz 2015- ben.

Már az első vizsgálatnál nagyon meggyőző volt, hihetetlen empátia áradt belőle. Ő elhitte, hogy komoly fájdalmaim vannak, nem kételkedett ebben, hiszen látta milyen állapotban voltam. Elmondta, hogy Dr. Orbán Lajos sebészre is szükség lesz mert érintett egy bélszakasz is, a végbél ami a hüvellyel is össze volt nőve. Ezen kívül mindkét petefészek, hashártya, jobb oldali húgyvezeték, méh külső fala és méhtartó szalagok is érintve voltak. Pár hónappal később megoperáltak. Öt órás volt nagyjából a laparoszkópos műtét 2015. 06.01-jén. Sajnos lett két szövődményem műtét után, tüdőgyulladás és 9 nappal ezután szétmentek a bélkapcsok, ami miatt egy rectovaginális fistula, egy sipoly alakult ki a hüvely és végbél közt. Emiatt szükség volt egy újabb műtétre 2015.06.10-én ahol kolosztómám lett (9 hónapig), majd másnap 2015.06.11- én egy újabb operációra shokkot okozó hüvelyfali vérzés miatt.

 Ezután 2016 januárjában volt egy újabb hosszabb műtét ahol a hüvelyfalat rekonstruálták illetve egy újabb kis részt távolítottak el a végbélből és mindkét petevezetőt is ki kellet venni. Sikerült a fistulát zárni. Az utolsó műtétre 2016 márciusában került sor, ez már a hőn áhított sztóma zárás volt. Így összesen 6 műtéten estem át endometriózis és szövődményei miatt.

Mindezek után egy lombik próbálkozásunk volt, ami hiperstimuláció miatt lett felfüggesztve. Hormonértékeim alapján donor petesejttel illetve donor embrióval lehetne esélyünk kisbabára… Nekünk másik utunk lett, örökbefogadásra jelentkeztünk már 2015 októberében, mikor még sztómás voltam. Ez év májusában pedig 3 év várakozás után Anyukája lettem egy gyönyörű, okos 3 éves kis Hercegnek. Leírhatatlan a boldogságunk! Teljesült a vágyam, Anya vagyok, Feleség vagyok, Nő vagyok! Hosszú évek után nem fáj ha menstruálok, hormont nem szedek, természetes kiegészítőket viszont alkalmazok. Fél évente járok kontrollra, engem ez nyugtat meg. Minden rendben, tünet- és panaszmentes vagyok.

Orvosaimnak őszinte hálával tartozom! Mai napig úgy gondolom náluk voltam a lehető legjobb kezekben! Azóta is bármi kérdésem- problémám van, választ és segítséget kapok tőlük.

Azért osztom meg másokkal is a történetem, hogy érezze minden sorstárs aki még az út elején áll, hogy nincs egyedül! Hogy van kiút, csak erősnek kell lenni és menni előre. Hinni és bízni kell az orvosainkban és nem utolsó sorban Önmagunkban.

 

Nagy-Illés Laura

 

Fontos: Az endometriózis történeteket az érintettek írják, saját tapasztalatukat és érzéseiket megfogalmazva. Ezeket a személyes beszámolókat módosítás nélkül adjuk közre a blogon, ezért a történetek nem tükrözik az Alapítvány véleményét és mivel nem szakértők írják, nem alkalmasak diagnózisra és nem helyettesítik az orvosi konzultációt. Ha bármilyen tünetet észlelsz magadon ami alapján endometriózisra gyanakszol, keress fel egy specialistát vagy fordulj hozzánk bizalommal!

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6514302249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása