Endometriózis Magyarország

NOSE- az endometriózis ellátását célzó új, természetes testnyílásokon keresztül történő műtéti technika

2018. október 31. - saladrienn

Magyar vonatkozású hír jelent meg az endometriózis műtéti ellátását illetően a világ egyik legrangosabb egészségügyi szaklapjában a Journal of Minimally Invasive Gynecology-ban!

important-2508605_1280.jpg

A Semmelweis Egyetem 1. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkacsoportja Dr. Bokor Attila adjunktus vezetésével kidolgozott, az endometriózis ellátását célzó új, természetes testnyílásokon keresztül történő műtéti technika eredményeit tartalmazó publikáció jelent meg a legrangosabb nőgyógyászati, laparoszkópiával foglalkozó szakmai folyóiratban. A cikkhez csatolt 8 perces műtéti oktató videó az utóbbi hónapok leggyakrabban megnézett videója az újság szerkesztőjének tájékoztatása alapján.

Az új műtéti technika jelentőségét az adja, hogy nincs szükség hasmetszés végzésére mélyen infiltráló, bélérintettségű endometriózis esetén a kóros vastagbélszakasz eltávolításához. További előnyt jelent, hogy a betegek felépülése gyorsabb, mint a hagyományos műtétek után, továbbá a műtéti idő is jelentősen lerövidül.

Budapesten kívül szeptembertől a franciaországi Roueni Egyetemi Klinikán kívül Bordeauxban is tervezik a műtéti technika bevezetését, 1 hete pedig New Yorkban mutatták be a műtéti technikát, az érdeklődő szakértők számára.

A munkacsoport tagjai:
Dr. Bokor Attila, PhD, Dr. Lukovich Péter, Dr Csibi Noémi, Thomas D’Hooghe, PhD, Dr. Dan Lebovic, Dr. Brubel Réka PhD, Dr. Rigó János, PhD.

A teljes angol nyelvű cikk elérhető a linken:
https://noiegeszsegert.hu/sajtoszoba/

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5614336169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása