Endometriózis Magyarország

Egy biomarker, amely serdülő korú lányok esetén segítené az endometriózis korai felismerését

2019. február 16. - saladrienn

Dr. Brubel Réka és munkatársai azon dolgoznak, hogy olyan biomarkert találjanak, amelyek serdülőkorú lányok vérvizsgálatán keresztül az endometriózis korai felismerését segítené. Az ezzel kapcsolatos kutatás témáját megosztotta velünk.


52120268_327180547907190_7291484189356982272_n.jpg

“A Galektinek szerepe az endometriosis nonivazív diagnosztikájában” - kutatás

A Galektinek cukormolekulát kötő fehérjék, melyeknek fontos szerepük van sejtek egymáshoz tapadásában, elhalásában, mozgásában es növekedésének szabályozásában. Előzetes vizsgálataink során kimutattuk, hogy a Galektin-9 szintje szingnifikánsan magasabb az endometriosisban szenvedő nők vérszérumában az egészséges nőkéhez képest.

Eutópiás endometrium (ez a méhben található méhnyálkahártya) és endometriosis léziókat vizsgálatunk, ahol kimutattuk, hogy az ektópiás léziókban (endometrioma, bélendometriosis, hólyagendometriosis) szignifikánsan magasabb koncentrációban található a Galektin-9. Emellett az ektópiás léziókat körülvevő normál szövetrészben szignifikánsan alacsonyabb a Galektin-9 koncentrációja. Ebből arra következtetünk, hogy maguk a léziók termelik a Galektin- 9-et.

Diagnosztikus célból történő felhasználhatósága rendkívül magas szenzitivitása és specifitása miatt ígéretes (Brubel és mtsai, Fertility and Sterility 2017). A Galektinek cukormolekulát kötő fehérjék, melyeknek fontos szerepük van sejtek egymáshoz tapadásában, elhalásában, mozgásában es növekedésének szabályozásában. Egy olyan biomarkert szeretnénk találni, mely a serdülőkorú lányok noninvazív szűrésén (vérvétel) keresztül a betegség korai felismerését szolgálná. Az érintettség igazolása esetén egy időben elindított terápiával egy krónikus betegség elkerülése válhatna valóra. Ezzel elkerülhető az eddigi “gold standard” invazív laparoscopos beavatkozás a diagnózis felállításához.

Szerző: Dr. Brubel Réka szülész-nőgyógyász, egyetemi tanársegéd, SE ÁOK I.Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

A kutatócsoport további tagjai:

  • Dr. Polgár Beáta M.D., Ph.D., egyetemi adjunktus
  • Dr. Szereday László M.D., Ph.D., egyetemi docens



A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9614628688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása