Endometriózis Magyarország

Menstruációs bugyi - tényleg működik? Kipróbáltuk!

Bizony, létezik, teszteltük és most megosztjuk veletek a tapasztalatainkat

2020. március 31. - cskbr

Emma és a Redy

Épp a legjobbkor jött a Redy bugyi tesztelésének lehetősége, ugyanis nemrég szántam rá magam, hogy a női egészség terén is a környezettudatosság útjára lépek. Nézegettem a lehetőségeket: intim kehely; mosható, patentos betét; menstruációs bugyi. Menstruációs bugyi? Ezt ki kell próbálnom! Ez volt az első gondolatom, ugyanis az alternatívák között messze ez tűnt a legkényelmesebb megoldásnak. És legyünk őszinték, amúgy is elég kellemetlen tud lenni az a havi pár nap, nem hiányzik további nehezítés.

redy_1.jpeg
Mivel még nem próbáltam ilyesmit (mosható betétet sem), azért egy kicsit izgultam a használatát illetően. Vajon meddig fogja bírni? Egyáltalán bírni fogja? Mi van, ha cserélni kell? Nem szivárog? Nem szorít? És mi a helyzet a tisztításával? Sok-sok kérdés megfogalmazódott bennem az első használat előtt, amikre választ kerestem a 3 hónapos tesztidőszak alatt.

Igyekeztem többféle helyzetben kipróbálni őket. Van, amit előre terveztem, van amit az élet hozott és hozzásegített a bugyikkal kapcsolatos pontosabb kép kialakulásához.

Két különböző nedvszívó erejű bugyit is kaptam tesztelésre. Az egyik a Flow - ami a leírás szerint kb. 1,5 tamponnyi vért képes magában tartani, átázás nélkül, komfortosan. Az erősebb Power pedig 2,5 tamponyi vért. Kinézetre mindkettő basic, egyszerű megjelenésű, fekete, anyagát tekintve kicsit bikinialsóra emlékeztet. Nagyon kényelmes, számomra kifejezetten kellemes érzés volt, hogy a hasamból nagyobb részt befedett, mint egy átlagos bugyi, így még melegített is - ami egy menstruációs görcsnél egy kis plusz segítséget is nyújt.

redy_2.jpeg

A legideálisabb, ha az első találkozásunk egy menstruációs bugyival otthon történik meg. Persze ha 3-4 napos a ciklusod, ráadásul pont hétköznapra esik, akkor nem biztos, hogy ezt könnyen meg tudod oldani. Én is így jártam. Mégis bevállaltam, a kíváncsiságom nem hagyott nyugodni. Az első tesztnap egy átlagos hétköznap volt, irodai munkával. Az erősebb nedvszívó képességgel rendelkező Powert viseltem, de mivel nem tudtam, hogy pontosan mire számítsak, bevallom, az átlagosnál gyakrabban szaladgáltam a mosdóba, hogy ellenőrizzem, minden rendben van-e. Rendben volt. Kibírt egy egész munkanapot! Mire hazaértem, már váltani kellett, így, ha neked extra erős a vérzésed, készülj egy plusz betéttel, vagy egy plusz Redy bugyival, amit át tudsz venni napközben, ha szükséges.

A kezdeti izgalmak után a következő nap már sokkal magabiztosabban hordtam a Redy bugyit. Olyannyira, hogy szinte észre sem vettem, hogy menstruálok. Illetve csak a fájdalom emlékeztetett rá, de ez egy másik történet. :) Egész nap komfortos volt a bugyi viselése, nem szivárgott, nem eresztett, nem volt nedvességérzet és azt sem éreztem, ahogy telik. Ez utóbbi kettő a rétegeknek és anyagoknak köszönhető. A belső rétegbe olyan anyagok kerültek, amik súlyuk többszörösét tudják folyadék formában magukba zárni. Antibakteriálisak és semlegesítik a szagokat. A legalsó védőréteg vízhatlan, nem engedi át a folyadékot.

Éjszaka is bizonyítottak. A Powert és a Flowt is kipróbáltam. Ha megfelelő méretet választottunk, akkor nem mozdulnak el forgolódás közben sem, így alvás közben is maximális a biztonságérzet. Ráadásul a korábban említett kis melegítő hatás is jól érvényesül! Az egyik alkalommal lefekvés előtt melegítőpárnát tettem a hasamra, ennek köszönhetően a Redy bugyi is felmelegedett és egészen sokáig meg is tartotta a hőt. :)

redy_3.jpeg

A Redy bugyik és a sport. Én ciklusom vérzéses időszakában csak nagyon visszafogottan szoktam sportolni, azt is inkább otthon. Ám amikor az otthoni gyakorlás során megbizonyosodtam róla, hogy mozgás közben is fixen a helyén marad, akkor az egyik hónapban mégis elmerészkedtem egy jógaterembe, hogy megnézzem, hogyan teljesít a bugyi, amikor kevésbé óvatoskodom. :) Röviden: remekül! Sokkal kényelmesebb volt ebben jógázni, mint egy bármilyen egészségügyi betétben! Az esetleges szivárgás miatti aggodalmak helyett pedig magamra és a gyakorlatokra tudtam koncentrálni.

A biztonságérzet témájához még egy tapasztalat. Olyankor is nagy segítséget nyújthat a Redy bugyi, amikor már esélyes, hogy megjön a menzeszünk, de tudjuk, hogy olyan szituációban leszünk, amikor nem biztos, hogy gyorsan ki tudunk szaladni a mosdóba. Velem is történt egy ilyen eset. Egy hosszú, buszos kirándulásra mentünk a családommal, aminek az időpontja már jó előre le volt foglalva. Ahogy közeledett a dátum, tudtam, hogy elég nagy rá az esély, hogy épp az utazás napján kezdődik majd a vérzésem. Aki utazott már külföldre, messzire, legalább 5-6 órás menetidővel busszal, az tudja, hogy nem akárhol  és akármikor van megállás, csak egy előre meghatározott idő elteltével. Hatalmas megnyugvást jelentett, hogy menzeszbugyi van rajtam, így az sem lehet probléma, ha épp utazás közben jön meg, mert tudtam, hogy nem fog átázni, szivárogni, hanem kényelmesen ki fogom bírni a következő megállóig.


redy_4.jpeg

A bugyik használatával kapcsolatban fontos beszélni a tisztításukról is. Én minden nap, használat után hideg vízzel alaposan átmostam. (A hideg víz jobban segít a vér eltűntetésében, mint a meleg.) A törölközőszárítón megszárítottam, majd bedobtam a többi ruha közé- A mosáshoz mosódiót, ecetet és illóolajat használok. A bugyik tökéletes tiszták lettek, nem látszott rajtuk semmilyen folt vagy szennyeződés.

A Redy bugyi minden helyzetben jól szerepeltek! Nekem bizonyítottak, és már el sem tudnám képzelni nélkülük az életemet. Nemcsak kényelmesebb a viselése, jobb a közérzetem általa, hanem a környezettudatossági utamon is tettem általa egy nagy lépést. Nem termeltem szemetet a menstruációs ciklusom alatt! Ez nagy szó, ha abból indulunk ki, hogy egy nő élete során kb. 12000 betétet vagy tampont használ el élete során, ami kb. 150 kg!  Ez a hulladék pedig főként műanyagból és különböző toxikus anyagokból áll. Boldog vagyok, hogy ehhez a szeméthalomhoz én már nem járulok hozzá.

 

Szonja és a Redy

Óriási megtiszteltetés számomra, hogy az Endometriózis Magyarország felkért a This is Redy bugyik tesztelésére, több okból is.

Egyrészt a munkámból adódóan (egy műanyagmentes webshop marketing managere vagyok) minden fenntarthatóságot segítő terméket előnyben részesítek, és a Redy bugyijaira már régóta fájt a fogam. Van otthon intim tölcsér (még mindig nem tudom hogyan kell pontosan felhelyezni, amikor sikerül akkor gondolatban pezsgőt bontok), mosható betét (nagy kedvenc), de próbáltam már Kínából rendelt menstruációs bugyit is (nem túl környezettudatos, tudom, de úgy voltam vele hogy csak egyszer kell megtennie ezt az utat), aminek a kimenetelét most nem részletezném. Lényeg a lényeg, hogy minden vágyam volt kiiktatni az egyszerhasználatos menstruációs eszközöket az életemből, és azt gondolom, hogy a Redybugyik fordulópontot hozhatnak az életembe.

Másrészt, mert a talán egyre többetek által ismert endometriózis nevű nőgyógyászati betegségem miatta korábban a fél életem a menstruációm körül forgott.

img_7251.jpg

Jómagam egyébként egy zenekar frontembere vagyok, hetente többször sportolok, minimum napi kétszer sétálok a kutyáimmal, illetve imádok dolgozni, így bőven meg fogom dolgoztatni a menstruációs bugyikat ezeken a napokon.

Három hónapon keresztül volt lehetőségem tesztelni, mielőtt megírtam nektek a véleményemet. Hogy milyen viselni, milyenek az erősebb vagy a fájdalmas napok, illetve a sportolás a Redybugyival - az hamarosan kiderül.

A családom fele Spanyolországban lakik, így a Redybugyi tesztje során itt ért az első nap. November van, ősz van, hidegebb van. Ez ilyenkor az endometriózisra is hatással lehet, így a fájdalom, a puffadás, a rossz közérzet és az érzékenység kicsit erősebb. Mindenem fázik, semmi nem esik jól. Egyetlen dolog tud segíteni,és az egy jó forró fürdő. Miután mindenem kellőképpen átmelegedett, belebújok a Redybugyiba.

M-es méret, tökéletesen illeszkedik mindenhol. Megmondom őszintén, hogy már 1-2 napja Redy bugyikat használok, hogy ne érjen váratlanul a vérzés. Észre sem vettem, hogy nem egy “átlagos” bugyi van rajtam, picit fürdőruha feelingje vana lycra anyagnak köszönhetően.. Amikor fürdés után magamra húzom a Redy Power bugyiját, olyan az érzés, mintha egy betétet helyeztem volna be, csak sokkal kényelmesebb: sehol egy szárnyvagy  csúszkálás, úgy mozoghatok ahogy szeretnék.

Egyetlen dolog miatt aggódom és az a puffadás. Ilyenkor semmi mást nem tudok hordani csak mackónadrágot, nehezebb hónapokban minden, ami kicsit is nyomja a hasamat extra fájdalmat okoz. Viszont jó jel, hogy már egy órája a bugyiban vagyok, de még mindig nem érzem, hogy szorítana, ami jó jel.

Számomra plusz pont, hogy dekoratívak is ezek a bugyik, egyszerű nagyszerűségükkel pedig nemcsak engem nyűgöztek le, de a barátom is kíváncsian forgatta őket a kezében. Olyannyira, hogy Készségesen állt rendelkezésemre amikor megkértem, hogy néhány fotót készítsen a hiteles képi dokumentálás érdekében! :) Ahogy teltek a hónapok és néha szóba kerültek a bugyik, elismerően nyilatkozott róluk: én is felszabadultabban mászkálok otthon egy szál bugyiban a menstruációm során, Ő pedig nagyon esztétikusnak tartja alátványt, sokszor észre sem veszi hogy a Redy van rajtam.

img_1992.jpg 

Egy szó mint száz, az első találkozásom a Redybugyikkal pont olyan volt, mint amilyennek képzeltem és izgatottan vártam, hogy élesben is tesztelhessem őket.

Kicsit izgultam, hogy mi lesz, mert az előző menstruációmat sikerült teljesen hulladékmentessé tennem, viszont ha őszinte akarok lenni magamhoz, azért macerás volt a dolog. Az intimtölcsért még mindig tanulom, mert az életben nem sikerült még úgy felraknom, hogy ne mozogjon vagy kezdjen el csöpögni egy idő után (arról nem is beszélve amikor a nap közepén egyszer csak úgy gondolja, hogy elmozdul...szóval mindig kell backup egy mosibetét formájában). A mosibetétet nagyon szeretem, mert szuper kényelmes, viszont sajnos megesik hogy elmászik.

Így nem csoda, hogy kíváncsi voltam mire képes a Redybugyi.

Mi, endósok nagyon körülményesek tudunk lenni a menstruációnk alatt: korábban, amíg sokkal több tünetem volt, mint most, az egész életem a menstruációmról szólt. A Redybugyi mindenesetre tökéletesen szolgálta az egészen enyhe első napomat, ahol még egy túrázást is beiktattunk reggelre Malaga hegyvidékén.

A második nap viszont kicsit erősebb volt, ahol már a korábban említett puffadás is bekerült a képbe. Ahogy sejtettem, kicsit szorosnak éreztem a bugyit, és ez a második és harmadik próbahónapban is így volt. Ebből látszik, hogy a bugyi sok mosás után is tökéletesen illeszkedik, az anyag nem nyúlik ki, és szerencsére annyira nem volt zavaró, hogy levegyem,

A Redy bugyi két verzióban elérhető, Power és Flow. A Power két és fél tamponnyi, a Flow másfél tamponnyi vért bír el szivárgás nélkül, így a menstruáció különböző időszakaiban akár 8-10 órán át is bírják a strapát csere nélkül. Ez azért felüdülés a tampon- és betétcsergéletős időkhöz képest!

A harmadik Redybugyi teszthónapomban már eszembe sem jut a betét vagy a tölcsér. Sportoláshoz, kutyasétához, hétköznapokhoz, ágyban fetrengéshez és az esti bulihoz is a Redybugyijait használom. Számomra maximálisan bevált és úgy érzem, hogy megtaláltam azt a módszert, amivel a legkényelmesebben lehetek a menstruációm alatt.

87472058_889380208178237_7044731399009468416_n.jpg
Számomra a vérzés - a fájdalom ellenére - az élet csodáját jelenti. Minden egyes menstruációmnál hálás vagyok, hiszek benne, hogy ez azt jelenti: egyszer, hamarosan, valamikor érkezhet egy kisbaba az életünkbe, akit nagyon várunk. Hiszek a menstruáció spirituális jelentőségében, és rengeteget tanultam saját magamról és a nőiségemről amióta előtérbe helyeztem ezt a témát az életemben.

A Redybugyit azoknak is ajánlom, akik kiegészítésként szeretnék használni. Amennyiben te még eldobható menstruációs eszközökkel érzed magad jól, akkor a tampon tökéletes kiegészítője is lehet egy Redybugyi, hiszen mindannyiunkkal előfordult már, hogy nem jutott el időben a mosdóba, vagy nem bírta ki a tampon az éjszakát.

És miért fontos lépéseket tenni a fenntarthatóság felé?

Egy nő átlagosan 11000-17000 tampont használ el élete során, amelyek nagy része vizeinkben és az óceánokban landol. Ezek az eszközök dugulást okoznak a csőrendszerekben , ami komoly problémátokoz sok város vezetésének.

Az anyagiakról nem is beszélve: egy nőt átlagosan félmillió forintot költ a menstruációjára élete során.

A Redybugyit számomra  hosszútávú befektetés, amely 1-2 éven belül visszahozza az árát, minősége pedig az alapítók szerint kifogástalan marad. Alig várom, hogy erről is pozitívan számolhassak majd be nektek!

img_2705.JPG
---

A termékről bővebben itt találtok infót:
https://thisisredy.com
https://www.facebook.com/thisisredy/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9115577666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása