Endometriózis Magyarország

Ladycup intimkehely - interjú Ay-Nagy Szilvia forgalmazóval

2020. május 05. - cskbr

A női egészség egyik központi témája a menstruáció. Ennek a témának pedig megkerülhetetlen része, hogy beszéljünk a intimhigiéniás termékekről is. A "hagyományos", egyszer használatos, eldobható mentruációs eszközöket és lehetőségeket mindenki ismeri. De mi a helyzet ezek környezettudatos változataival?

Ay-Nagy Szilviával, a Ladycup intimkehely magyarországi forgalmazójával beszélgettünk, akitől nemcsak arra kaptunk választ, hogy környezeti szempontból miért lehet jó választás a kehely, de arra is, hogy miért egészségesebb.ay-nagy_szilvia_ladycup.jpg

Mióta forgalmazod a Ladycup intimkelyheket és honnan jött az ötlet?

2017 decemberében kezdtem forgalmazni a Ladycup intimkelyhet. 2018 februártól pedig patikai forgalomba is bekerültek a termékek. Korábban patikalátogató voltam és egy olyan terméket szerettem volna keresni, ami itthon még gyógyszertári forgalomban nem volt. Egy ismerősöm beszélt először nekem az intimkehelyről. Utánaolvastam és mivel itthon még nem nagyon volt ismert a termék, belevágtam.

Mennyire nyitottak a nők egy ilyen termék használatára? Az indulás óta tapasztalható ebben változás?

Az elején még többségében nagyon ismeretlen volt sok Nő számára, és mint új termék, mindenki egy kicsit idegenkedett tőle. Egyre nyitottabbak a Nők, illetve egyre több információval gazdagodtak, így könnyebb a döntést meghozni. Az eddig befektetett munka alapozta meg, hogy a hölgyek mára már tudják, van alternatíva ez eldobható egyszer használatos menstruációs eszközök mellett.

Kinek ajánlod elsősorban az intimkehely használatát? Van olyan réteg, korosztály, esetleg egészségügyi problémával rendelkező nő, akinek ellenjavallt a használata? 

Az intimkelyhet bárki kipróbálhatja. Minden korosztály más miatt nyitott a termékre. A fiatalok szeretik az innovatív környezettudatos termékeket, illetve anyagi szempontból is választják. Az idősebbek pedig gazdasági és inkább kényelmi szempontok miatt. Akinek a menstruációja nagyon erős, megváltás lehet, hogy nem kell óránként mosdóba szaladgálni, hiszen az intimkehely sokkal többet tud összegyűjteni, mint az egyszer használatos menstruációs termékek.

Szülés után elsőre nem ajánljuk még a használatát, de 1-2 periódus után már használható. Illetve ha valaki fertőzés miatt kezelés alatt áll, arra az időszakra nekik sem javasoljuk. Gyógyulás után viszont bátran használhatják.

ladycup_facepost_0910d.jpg
Biztosan gyakori ez a kérdés, de elsőként merül fel mindenkiben, aki még nem találkozott ezzel a termékkel: mennyire nehéz a használata?

A használata nem nehéz, de van egy betanulási időszak. Annak idején a tampont sem biztos hogy elsőre sikerült jól felhelyeznünk, így az intimkehelynél is meg kell tanulni, melyik a legkényelmesebb fogás és póz. Egy-két alkalom után rááll a kezünk és nem fog sokkal  tovább tartani az ürítés mint ha tampont cserélnénk.

Sportolás közben és éjszaka is használható? Mennyire érezhető, hogy fent van a kehely?

Sportoláshoz, abszolút, sőt úszáshoz és vízi sportokhoz is bátran ajánljuk,  hiszen az intimkehely  ellentétben a tamponnal (ami úszás közben megtelik vízzel), nem szív alulról magába vizet.

Illetve az intimkehely többet tud összegyűjteni mint egy tampon illetve betét, hosszabb sporteseményeknél is jó választás lehet.

Éjszaka is biztonságban használhatjuk, ellentétben a tamponnal, amit 4 óránként cserélni kellene. Mégis sokan tamponnal alszanak. :( A tampon megszívja magát majd elkezdi bomlani a vér - ki tudja mit okozva a hüvelyben....

ladycup_edukacio.jpg
Mi az élettartama egy intimkehelynek?

Megfelelő karbantartás mellett 10 évig is használható, de az a tapasztalat hogy 3-5 éven belül cserélni szokták a Hölgyek. Illetve sokan 2 db-ot vesznek és felváltva használják.

A hulladékcsökkentés mellett milyen más előnyökkel járhat a használata? 

Mégha elsőre nem is tűnik úgy, sokkal higiénikusabb mint egy tampon vagy betét. Az intimkehely felhelyezésekor vákuum keletkezik, így a benne lévő vér nem kezd el bomlani. Nincsennek kellemetlen szagok, és a hüvely ph értékét sem befolyásolja. A tampon pl. minden nedvességet elszív a hüvelyfalról, így hüvelyszárazság alakulhat ki. A szárazság miatt van akinek nehezen megy a tampon felhelyezése is. Az intimkehellyel ilyen probléma nincsen. A másik pedig a fehérítők és a kemikáliák, amik már többször bizonyítottan előfordulnak az egyszer használatos menstruációs eszközökben, valakinél ezek irritációt, allergiát okozhatnak.

Mik egy jó minőségű intimkehely ismérvei? Mire kell odafigyelni, ha vásárolni szeretnénk egyet?

Mindenképpen 100% orvosi szilikont válasszunk. Sajnos sok a silányabb minőségű kehely, aminek az élettartama sem olyan hosszú, és ki tudja milyen körülmények között gyártják. Olvassunk utána és tájékozódjunk! (Ne dőljünk be az Aliexpressen található 500-2000 Ft között kapható termékeknek!) Csak hiteles márkaoldalakról, vagy gyógyszertárban vásároljunk ilyen terméket.

10_ladycup_intimkehely_atlatszo.jpg
Érkeznek hozzátok vissza tapasztalatok a használóktól?
 

A legtöbb visszajelzés azzal kapcsolatban volt, hogy megszűntek vagy enyhültek a menstruációs görcsök, illetve rövidebb lett a ciklus. A vákuum miatt gyorsabban ürül ki a méhből a vér. Végül ami nagyon pozitív mindenkinek, hogy nem kell óránként cserélni, és éjszaka is biztonságban fent lehet akár 6-8 órát.

Nagyon köszönjük a válaszokat! Bízunk benne, hogy sok nő dönt még az egészségesebb, környezettudatosabb menstruációs eszközök használata mellett!

Az interjút készítette: Gavaldik Emma

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2515660012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása