Endometriózis Magyarország

Néhány gondolat a március 27-ei endometriózis világnapról

2021. április 20. - cskbr

Március hónapban fokozott figyelem esett az endometriózisra, mely világszerte mintegy 178 millió felnőtt nőt érint. Megosztásaitokkal, bejegyzéseitekkel még több érintetthez vagy lehetséges érintetthez eljutott a korai felismerés fontossága és a megfelelő szakorvosok, információs csatornák elérhetősége.

foto_a_vila_gnapi_o_sszefoglalo_hoz.jpg

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány (Endometriózis Magyarország) egy fél napos online konferenciát szervezett március 27-én, az endometriózis világnapján, melyben számos hasznos információ hangzott el, melyekből az alábbiakban szeretnék szemezgetni. A videókat visszahallgathatjátok a YouTube csatornánkon.

A megdöbbentő számadatoknak köszönhetően azt kezdtem el érezni, hogy tényleg nem vagyok egyedül, Magyarországon körülbelül 200.000 nőt érint a betegség és rajtunk keresztül hozzátartozóinkat is.

Az endometriózis kutatásnak óriási társadalmi jelentősége van, mert a fogamzó korú nők 10 százalékát érinti, mi vagyunk azok, akik azzal küzdünk, ami másoknak természetesen megadatik. Minden eddigi és folyamatban lévő kutatásért hálás vagyok és a kutatásokban részt vevő orvosoknak köszönettel tartozom! Minden és bármi, ami közelebb visz a rejtélyes diagnózis kézzelfoghatóbbá, gyógyíthatóbbá, tünetmentesebbé tételében az szerintem óriási dolog. Ahogy hallhattuk, most is folyamatban vannak Magyarországon és világszinten is kutatások, értünk és velünk. Társadalmunknak és a világnak is fel kell ismernie, hogy milyen fontos megoldásokat találni a problémára. Életek múlnak rajta… megfoganásra váró babák életei…

Legkomolyabb fegyverünk az edukáció, aminek fontos eleme a Lucy applikáció, ami a valós adatok rendszeres megadásával segíthet az orvosoknak a diagnózis felállításában. Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy eddig a gyermekek oktatásában arra helyezték a fő hangsúlyt, hogy védekezzenek, különben teherbe esnek, ugyanakkor ez félrevezető információ, minden oldalt meg kell ismertetni velük és beszélni a menstruáció természetes és rendellenes tulajdonságairól.

Tévhit, hogy az inszemináció vízválasztó a házasságok életében, sok esetben inkább megerősíti a kapcsolatot a közös titok, az egymást támogató hozzáállás. Nehezített teherbeeséssel küzd ma minden 6. pár, így elmondható, hogy mindenki ismeretségi körében van legalább egy olyan páros, akit ez érint, csak még nem beszélt róla.

A hormonrendszer normál működését kizökkentő folyamatok már fiatal korban elkezdődhetnek a teljesítménykényszerből fakadó stressz hatására. Ehhez adódik még hozzá az egészségtelen táplálkozás, a mozgás hiánya és a vitaminhiány. Az intergratív szemlélet szerint, ha rátalálunk a szerepet játszó tényezőkre, nagyobb sikert érhetünk el az egyénre szabott kezelés során.

Ez tényleg csak néhány gondolat az elhangzó tartalmas és informatív előadásokból, aki meghallgatja, meglátja, hogy számos kiváló szakember foglalkozik az endometriózis és a hozzá szorosan kapcsolódó tünetek, kezelési lehetőségek vizsgálatával. Nézzétek vissza a videókat az Endometriózis Magyarország YouTube csatornáján!

Szerző: Nagy-Őri Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6216502170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása