Óriási büszkeséggel osztjuk meg veletek, hogy az idei Vodafone Angyal pályázatát önkéntesünk, Tóth-Berhát Katalin nyerte! 
A Vodafone Hungary segítségével egy új, speciális mobilalkalmazás népszerűsítésével szeretnénk elérni, hogy az érintett nők korai stádiumban felismerjék az endometriózist. „Főállású Angyalként szeretnék tenni azért, hogy a fiatal nők tisztában legyenek a betegséggel, ne tartson évekig, amíg felismerik és megfelelő ellátásban részesüljenek. Így elkerülhetőek a súlyos, életminőséget romboló műtétek és a meddőség” - mondta el Katalin. Az alkalmazás egy komplex menstruációs naptár, amely az alapvető funkciókon kívül a ciklus során észlelt tüneteket elemzi. Ha a tünetek valamilyen női betegségre utalnak, jelez a felhasználónak. Az applikáció bevezetése mellett ismeretterjesztő előadásokkal, anyagokkal és kommunikációs kampánnyal is szeretné felhívni a figyelmet a betegségre. Hamarosan további információkat is hozunk az alkalmazással kapcsolatban, köszönjük a támogatásotokat! #endometriózismagyarország  #vodafoneangyal #vodafone #együttkönnyebb #endometriozismagyarorszag #

2019. január 17. - Női Egészségért

endometriozismagyarorszag készítette ezt a képet.

Szétrobbantani a tabukat! – vlogot forgat Pataki Zita és férje az utolsó, 9. lombikbaba beültetésről

Irányt mutatni és megnyugtatni a lombik kezelés előtt álló párokat, hogy nincsenek egyedül. Ezt szeretné elérni most induló, 9 részes doku-reality vlogjában Pataki Zita és férje, Szárnyas Attila, akik kendőzetlenül és őszintén mutatják meg, hogy milyen vizsgálatokon és milyen lelki állapoton mennek keresztül azok a párok, akik belevágnak egy lombik programba.

Pataki Zita szerint ma már látják, hogy milyen tudatlanul vágtak bele évekkel ezelőtt az első öt-hat lombik programba. Sok információ hiányzik ugyanis a rendszerből szerintük, amiket a gyerekre váró párok egymástól, vagy az internetes fórumokról próbálnak meg összeszedni. A statisztikák szerint ma Magyarországon 300.000 meddő pár él. 

img_20190109_101204_1.jpgFotó: Sajtótájékoztató 2019.01.09. Pataki Zita és férje, Szárnyas Attila 9 részes doku-reality vlogjuk megszületésének gondolatáról beszélnek

Tovább

Női Liga közleménye a 335/2009. (XII.29.) Kormányrendelet kapcsán, az SZJA kedvezmény vonatkozásában

A Magyar Közlöny 2018. évi 209. számában megjelent, 287/2018. (XII. 21.) számú Kormányrendelet 7. alcím és a 11. melléklet tekintetében a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 80. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII.29.) Kormányrendelet melléklete az alábbiak szerint módosult:

 

Ezen 287/2018. (XII. 21.) számú Kormányrendelet  16. Záró rendelkezései 47. § (1) bekezdése szerint : „Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésekben foglalt kivétellel – 2019. január 1-jén lép hatályba.

 

Figyelembe véve, hogy a 287/2018. (XII.21.) számú Kormányrendeletnek valamint az általa módosításra került 335/2009. (XII. 29.) számú Kormányrendeletnek nem véltünk fellelni végrehajtási utasítását, így bizonyos nem egyértelműen megítélhető kérdésekben; úm. pl. -mikortól érvényesíthető az adókedvezmény;  -visszamenőlegesen  (önellenőrzéssel) érvényesíthető-e a kedvezmény, -illetőleg a kedvezmény érvényesítése szempontjából megfelelő igazolás vonatkozásában a Női Liga egyik szervezete ( Egészség Hídja Összefogás – Összefogás a Mellrák Ellen) 2018. december 27. napján elektronikus levélben kereste meg a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt.  Továbbiakban a Női Liga egyéb irányító hatósági megkeresést is eszközölt, valamint egyeztetünk adószakértő bevonásáról is.

A hivatalos válaszok megérkezéséig kérjük a szíves türelmet!

Tájékoztatásul kívánjuk közölni továbbá, hogy a 2019. évi személyi kedvezmény igénybevételével kapcsolatos igénylő-lap és ennek kitöltési útmutatójának elérhetősége az alábbi:

http://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/Adoeloleg_nyilatkozat20181227.html

Továbbá a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet – ben foglaltak az irányadók.

További információ, illetve a felmerülő kérdések ide küldhetőek: noiligaszovetseg@gmail.com

Budapest,  2019. 01. 04.

NŐI LIGA s.k.

Adenomiózis - Az egyik leggyakoribb, jóindulatú, nőgyógyászati problémákat okozó kórkép

 

Az egyik leggyakoribb, jóindulatú, nőgyógyászati problémákat okozó kórkép, az adenomiózis. 

 

Ez alatt azt értjük, hogy  a méhnyálkahártya beterjed a méhizomzat rostjai közé, a méhnyálkahártya és -izomzat határfelszíne alatt legalább 2,5 mm mélységben is vannak nyálkahártya szigetek. Ha a méhizomzatot egyenletesen beszűri a nyálkahártya, akkor adenomiózisról beszélünk, ha szigetszerű kisebb-nagyobb telepeket hoz létre a méhfalban, akkor adenomiómának hívjuk. (Kevésbé gyakorlott vizsgáló számára sajnos ez a megjelenési forma könnyen összetéveszthető a leiomiómával, ami a méhizomzat jóindulatú elváltozása, és így a téves dignózis mellett a nem megfelelő terápiás terv felállításához is vezet.)

Tovább

Endometriózis történetem - 22. Piriczki Brigitta

Piriczki Brigitta vagyok,  21 éves.
A menstruációm mindig is nagyon görcsös és fájdalmas, hol sok hol kevés van.
Az én történetem 15 évesen kezdődött, egy egyszerű felfázással mentem a kórházba, ahol készült ultrahang és kiderült, hogy PCOS (policisztás ovárium szindróma) mind a két petefészkem.
Kaptam rá fogamzásgátlót, ami természetesen nem használt, nem hogy kevesebb lett, inkább egyre több, pedig a hormonjaim és az értékeim minden téren rendben voltak.
Az orvosom közölte velem akkor anno egy 15-16 éves lánnyal, hogy "nem biztos, hogy valaha is lesz gyereke". - Hát mondtam köszi szépen, felfogni sem tudtam.

piriczki.jpg

Tovább

A NŐI LIGA közös munkájának gyümölcse: személyi jövedelem adó kedvezmény 2019. januártól endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák esetén

Egy igazán jó hírrel örvendeztettük meg 2018. december 24-én a Facebook oldalunkon a követőinket, ugyanis a Női Ligával közös együttműködésünk egyik komoly sikeréről számolhattunk be.

Mint azt bizonyára sokan tudjátok, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.törvény (Szja tv.) 40. §-a rendelkezik arról, hogy a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek.A törvényértelmében az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-nak megfelelő összeg, amely 2018-ban 6900 forint volt havonta.

A jó hír az, hogy a személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó  335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletbe immáron a leggyakoribb női betegségek, úgy mint az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák is bekerültek, azaz 2019. január 1-től az e betegségekben érintett magánszemélyek is jogosultak a havi adókedvezményre. Természetesen a megfelelő igazolások birtokában, azok bemutatásával, azaz az adókedvezmény igénybevételéhez végig kell menni az ehhez szükséges procedúrán, de megéri!

A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás, amelynél gondosan ügyelni kell arra, hogy kiállításakor a betegség kezdetét (az első diagnózis pontos dátuma) is tüntesse fel az orvos, hiszen az adókedvezmény ez esetben visszamenőlegesen érvényesíthető. Ha az első diagnózis felállításának pontosítására nem kerül sor, akkor az igazolás kiállításának időpontjától lehet a kedvezményt érvényesíteni.

E ponton azonban fontos megemlítenünk, hogy amennyiben a kedvezményre való jogosultságot az adóévet, esetleg több adóévet követően utólag állapítják meg, akkor az igazoláson feltüntetett kezdő naptól az adókedvezmény az 5 éves elévülési időn belül, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével igényelhető vissza. A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni. A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokat a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki. Az igazoláson a betegség/fogyatékos állapot kezdő időpontján kívül szerepelnie kell annak is, hogy az állapot végleges minősítésű, vagy a későbbiekben további felülvizsgálatra kötelezett-e a magánszemély. Amennyiben a fogyatékosság végleges, az erről szóló igazolás alapján minden évben érvényesíthető az adókedvezmény.

A személyi kedvezmény jogszabályi megfelelőség esetén alanyi jogon jár, de csak akkor, ha a súlyosan fogyatékosnak minősülő magánszemély rendelkezik az összevont adóalapba tartozó jövedelemmel, amely után adófizetési kötelezettsége keletkezett. Természetesen adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy a jogosult adóköteles jövedelem hiányában másnak átadja a kedvezményt érvényesítésének jogát (például szülőnek, házastársnak). Amennyiben a magánszemélynek például munkaviszonya alapján rendszeres jövedelme van, akkor a munkáltatója felé tett adóelőleg-nyilatkozat alapján már a fizetendő adóelőlegnél érvényesítheti az adókedvezményt. Annak sincs akadálya, hogy a magánszemély döntése szerint csak az adóévi bevallásában érvényesítse a személyi kedvezményt, például, ha megbízási szerződés alapján csak néhány alkalommal szerzett jövedelmet az adóévben, és az adóelőlegből a kifizető nem érvényesítette a kedvezményt, akkor az adózó az éves adóbevallásában utólag érvényesítheti azt – amennyiben valamennyi feltételnek megfelel. Ilyenkor az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de az elévülési időn belül meg kell őrizni, mert a kedvezményre jogosultság az esetleges adóellenőrzés során e dokumentummal igazolható.

További információkkal január elején jelentkezünk!

Felmerülő kérdések ide küldhetőek: noiligaszovetseg@gmail.com

Női Liga Tagjai:

Babagenetika Egyesület

Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen! Egyesület

Mályvavirág Alapítvány

Mellrákinfó Egyesület

Női Egészségért Alapítvány

 

A cikket fogalmazta a Nő Egészségért Alapítvány; jelen bejegyzés alapját képezi Dr. Szilágyi Zsuzsanna ügyvéd, infokommunikációs szakjogász (Szilágyi Ügyvédi Iroda) korábbi cikke, amely elérhető ITT.

1995. évi CXVII. törvény (a listában szereplő betegségekhez kapcsolódó BNO kódokkal együtt) elérhető ITT

 

 

5 tipp egy egészségtudatosabb Karácsonyért

Endometriózis étrend: 5 tipp egy egészségtudatosabb Karácsonyért

Közelednek az Ünnepek, és ilyenkor az ünnepi asztalon legtöbbször olyan ételekkel találkozunk, amelyek nem feltétlenül egészségesek, vagy kevésbé támogatják az endometriózisból való gyógyulást. Hogy mit is tehetünk, ha szeretnénk az Ünnepeket kicsit egészségtudatosabban megélni? Itt van néhány hasznos tipp.

Tovább

Endometriózis történetem - 21. Borcsa Olga Noémi

Rettegés. Talán ezzel a szóval tudnám a legjobban leírni mit tesz az endometriózis az emberrel. Rettegni a mától, sőt a holnaptól, óráról órára, percről percre. Ez az ami tönkre teszi a lelket, testet, szellemet. Mikor már könyörögsz, hogy valaki vessen véget a fájdalomnak, valaki tegyen valamit és már felállni sem tudsz, nem, hogy járni vagy munkába menni. Persze maradj pozitív és optimista és ne félj semmitől egyszer elmúlik, de nem, csak rosszabb és rosszabb. Körülbelül 5 éve mondták ki a betegségem nevét viszont már előtte gyanakodtam rá, hisz a környezetemben volt akinek hasonló problémái voltak.

 

dsc_0143.JPG

 

Tovább

Krónikus női betegséggel küzdesz? Adókedvezmény lehetősége női betegséggel küzdő nőknek!

A Női Liga tagjai 2018. tavasza óta azért dolgoznak immáron összefogva, hogy a leggyakoribb női megbetegedések, úgy mint az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák és a babagenetika területén közösen támogassák a nők egészségét, mind az érdekérvényesítés, az edukáció, mind pedig az egészségmegőrzés területén. Mindezt hitelesen, szakmai támogatás mellett teszik. A Liga első, közösen kitűzött célja, hogy érintetteknek lehetősége legyen igénybe venni az adókedvezményt, amely jelenleg a fent említett betegségek esetén nem érvényesíthető.

logo.png

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-a rendelkezik arról, hogy a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek.

Ki tekintendő súlyosan fogyatékos személynek ehhez kapcsolódóan? Ki érvényesítheti a kedvezményt? Mi a kedvezmény érvényesítésének a feltétele?  Olvass tovább a válaszokért!

Tovább