Köszönjük Szeged!

2019. március 26. - cskbr

Köszönjük, hogy eljöttetek az Endometriózis Világnaphoz kapcsolódó rendezvénysorozatunk szegedi állomására! Reméljük, hogy jól éreztétek magatokat és hasznosnak találtátok az előadások során elhangzottakat! Maradjatok velünk továbbra is kapcsolatban, hiszen folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több információt és segítséget tudjunk nyújtani az érintetteknek. Várunk szeretettel jövőre is!

A Szegeden készült képeket ezen a linken meg tudjátok nézni: https://www.facebook.com/pg/endometriozismagyarorszag/photos/?tab=album&album_id=2271840219749723

55615833_2271840313083047_3474721893578178560_o.jpg

Milyen a normális menstruációs ciklus? Milyen eltérésekre kell odafigyelni?

Dr. Dobó Noémi - Női ciklus és a "normális" menstruáció - a fájdalmas menstruáció nem normális

A női nemi működés ciklikus jellegű, melyet bonyolult többszintes hormonális szabályozó rendszer irányít. Ovarialis és menstruációs ciklusból áll, az előbbi, vagyis az ovuláció a petesejtérés ciklusa, az utóbbi a menstruáció mely során a megérett, de megtermékenyítetlen petesejt elsorvad, a megvastagodott méhnyálkahártya pedig vérzés kíséretében távozik a szervezetből. Ez a folyamat a nőkben a serdülőkor végén, a fiatal felnőttkor elején 10-15 éves korban az első menstruációs vérzéssel  kezdődik, és a változó korban a menstruációs vérzések elmaradásával, (menopauza) fejeződik be. A menstruáció a méhnyálkahártya havonta történő lelökődését jelenti, mely átlagosan 28 naponként következik be, de ez az időperiódus egyénenként, sőt ugyanannál az egyénnél is elég nagy változatosságot mutathat (akár 25-33 naponként is). A ciklus kezdetének a menstruáció első napját tekintjük.  Ha huzamosabb ideig elmarad, és a nő nemi életet él, akkor ajánlatos terhességre gondolni.  A tinédzsereknél a ciklus hossza meglehetősen változó lehet. A menstruáció a legtöbb nőnél 4-6 napig tart, a vérvesztés 70%-a az első két napban történik. A menstruáció alatt összehúzódik a méh izomzata, hogy támogassa a nyálkahártya leválását, aminek normális körülmények között fájdalommentesen kellene zajlania. A menstruációs váladék részben lelökődő szövettörmeléket, részben vért tartalmaz. Az átlagos teljes menstruációs vérvesztést kb. 30-50ml-re (80ml felett kórosnak tekintjük) tesszük egy-egy menses kapcsán. Mennyiségére az elhasznált betét, tampon száma alapján tudunk következtetni.

Tovább

Bemutatjuk az Év Endometriózis Nagykövete Díj jelöltjeit III.

Porkolábné Barbara történetét itt olvashatod és szavazni is itt tudsz:

https://noiegeszsegert.hu/endometriozis-nagykovete-palyazat/

the_path_to_success_is_to_take_massive_determined_action_3.jpg

Tovább

Bemutatjuk az Év Endometriózis Nagykövete Díj jelöltjeit II.

Kispál-Szipőcs Tímea történetét itt olvashatod és szavazni is itt tudsz:

https://noiegeszsegert.hu/endometriozis-nagykovete-palyazat/

the_path_to_success_is_to_take_massive_determined_action_2.jpg

Tovább

Bemutatjuk az Év Endometriózis Nagykövete Díj jelöljeit I.

Dr. Brubel Réka történetét itt olvashatod, és szavazni is itt tudsz:

https://noiegeszsegert.hu/endometriozis-nagykovete-palyazat/

the_path_to_success_is_to_take_massive_determined_action_1.jpg

Tovább

Tájékoztatás az (335/2009. (XII. 29.) ) adókedvezmény igénybevételével kapcsolatban

Kedves Érintettek!


Tájékoztatásul osztunk meg néhány hasznos és fontos információt, melyek az adókedvezmény (335/2009. (XII. 29.) ) igénybevétele, illetőleg az önellenőrzés folyamata kapcsán fontos lehet.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiadott aktuális információs anyag az alábbi elérhetőségen
érhető el:
http://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/A_szemelyi_kedvezmeny20190130.html


Érdemes ellátogatni továbbá a NAV Facebook oldalára – ott folyamatosan naprakész információk jönnek az SZJA bevallás elkészítésével kapcsolatosan.
https://www.facebook.com/pg/NAVprofil/posts/


Nagyon fontos, hogy a NAV által kiajánlott adóbevallási tervezet 45. sor B oszlopában szereplő összeget ellenőrizzék/ellenőrizzétek, annak érdekében, hogy a sorban helyesen kerüljön feltüntetésre az igénybe vehető személyi kedvezmény összeg.

Női Liga, 2019. 03.21.

Elindult a Civil Díj 2019 közönségszavazása!

A Női Liga egy fantasztikus összefogás a női egészség jegyében, valamennyi voksért hálásak vagyunk!

https://www.nlcafe.hu/civil-dij-2019/

Öt női egészség területén működő civil szervezet összefogásából született a Női Liga. A mellrák, méhnyakrák, petefészekrák, endometriózis sok ezer nőt érint. Saját példánk nyomán a hiteles információban, tájékoztatásban, edukációban hiszünk. Célunk a felvilágosítás, a szűrés, megelőzés hatékonyabbá tétele, és a betegségekben érintettek támogatása. Első sikerünk: alig egy év alatt törvénymódosítást értünk el: az ezzel a betegséggel élő nők Szja kedvezményre jogosultak (visszamenőleg is).

img_4570retus-1024x683.jpg