Endometriózis Magyarország

Mindent a Visanne-ról és a GnRHa-ról - Dr. Brubel Réka

2019. június 22. - cskbr

A laparoszkópos műtét, amelynek célja az összes látható endometriosisos elváltozás eltávolítása kulcsszerepet játszik az endometriosis kezelésében, emellett a gyógyszeres terápiának a tüneti kezelésben és a recidívák kialakulásának meg- előzésében nélkülözhetetlen. A laparoszkópos műtét előtt a betegség okozta fájdalmat csökkenthetjük nem szteroid gyulladásgátlóval vagy fogamzásgátlóval.

pills-1354782_1920.jpg

A műtétet követően többféle gyógyszeres kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógyszeres terápia megválasztása mindig a beteg gyermekvállalási szándékától függ. Célja minden esetben a betegség kiújulásának megelőzése, valamint a műtét során el nem távolított mikroszkopikus endometriosisos elváltozások növekedésének megakadályozása.

  1. Amennyiben a betegnek aktív gyermekvállalási terve van és a műtétet követően spontán teherbeesésre van lehetőség, a gyógyszeres terápia nem indokolt. 

  2. Aktív gyermekvállalási terv és a spontán teherbeesés lehetőségének hiánya esetén (tubaris, andrológiai faktor pozitivitás) in vitro fertilisatiós (IVF) kezelés javasolható. 

  3. Abban az esetben, ha gyermekvállalási terv nem áll fenn, ovarium szupressziós kezelés ajánlható. 


Abban az esetben, ha meddőségi kivizsgálás keretein belül történik a laparoszkópos beavatkozás és endometriosis okozta lezárt petevezetékeket diagnosztizálunk, a megtermékenyülés csak in vitro fertilisatio (IVF) segítségével történhet. Ilyen esetekben a választandó terápia a Gonadotropin Releasing Hormon agonista (GnRHa) kezelés. Az endometriosis ezen keze- lési lehetősége már több mint 20 éve ismert. A kezelés ajánlott időtartama 3-6 hónap. A GnRHa (goserelin, buserelin) kezelés gátolja a petefészkeket stimuláló gonadotropinok (LH, FSH) felszabadulását, így csökkenti a szervezetben az ösztrogénszintet és megakadályozza a menstruáció kialakulását. A lehetséges mellékhatások az alacsony ösztrogénszint miatt alakulnak ki, amiért menopauzaszerű mellékhatásoknak is nevezzük őket. Leggyakrabban (10%-nál gyakrabban) hőhullámokról és éjszakai izzadásról panaszkodnak a betegek, de gyakori (10%-nál ritkább) az álmatlanság, a csökkent libidó, a fejfájás, a hangulatingadozások és a hüvelyszárazság. Kevesebb, mint 1%-ban fordulnak elő csont-, ízületi- és izomfájdalmak, illetve depresszió. A mellékhatásokat eredményesen lehet csökkenteni az úgynevezett „add-back“ terápiával. Ennek során ösztrogén és/vagy progeszteron alkalmazható a kezelés kiegészítéseként.

A GnRH-analóg terápiával végzett ovarium szupressziós kezelés következtében kialakuló depresszív hangulat szelektív szerotonin-receptor blokkolókkal (pl. sertraline) kezelhető. Ismert, hogy a GnRH-előkezelés növeli az IVF eredményességét.

Speciális megfontolást igényel az ovarialis rezerv (a petefészekben lévő érésre alkalmas tüszők) nagymértékű csökkenésével járó petefészekciszta műtétek két lépésben történő végzése. A 6 cm-nél nagyobb endometrioma, kétoldali 4 cm-nél nagyobb petefészekciszta esetén, illetve amennyiben a kórelőzményben több petefészkeken végzett műtéti beavatkozás szerepel, az első lépésben alkalmazott ciszta megnyitását követően 3 hónapig GnRHa kezelés javasolható, amelyet követően második lépésben kerül sor a ciszta teljes eltávolítása. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető az endometrioma ismételt kialakulásának esélye, és az ovarialis rezerv nagyobb arányú megőrzésére van lehetőség.

A napjainkban alkalmazott legújabb terápia a dienogest (Visanne) hormon alkalmazása. A dienogest egy szintetikus gesztagén, amely 2 mg-os adagban alkalmazható. Hormonális fogamzásgátló, de acne és ciklusproblémák kezelésére is alkalmas. A receptorblokkolók közé tartozik. Az egyetlen antiandrogén hatású gesztagén, amely nem rendelkezik ösztrogén-, antiösztrogén- vagy androgénszerű hatásokkal. Napi 2 mg dienogest alkalmazása szignifikánsan csökkenti az endometriosis fájdalommal járó tüneteit, csökkenti az endometriosisos léziók méretét, összességében javítja az életminőséget. Több tanulmány is igazolta, hogy a 2 mg-os dienogest terápia hatásosságában a GnRH-analóg kezeléssel egyenértékű, de nem jelentkeznek olyan súlyos mellékhatások, mint az osteoporosis, a hőhullámok vagy a lipidprofil kedvezőtlen változásai. Lehetséges mellékhatásai a pecsételő vérzés és az elhízás, ami a betegek kevesebb, mint 10%-ánál jelentkezik, de a gyógyszer hosszú távú alkalmazása esetén ezek a nem kívánt hatások elmúlnak. A betegek kevesebb, mint 1%-ánál jelentkezik hüvelyszárazság. Vizsgálatok folynak a dienogest hosszú távú alkalmazását illetően. A jelenleg ismert tanulmányok alapján ezt a terápiás eljárást a terhesség létrejöttéig vagy menopauzáig folytathatják.

Szerző: Dr. Brubel Réka szülész-nőgyógyász, egyetemi tanársegéd, SE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1314905584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása