Endometriózis Magyarország

Tini edukáció az egészségtudatosság reményében

Tóth-Berhát Katalin Vodafone Főállású Angyal májusi beszámolója

2019. június 23. - cskbr

Kis csapatunkkal május hónapot főként arra szántuk, hogy összeállítsuk a tinédzserek edukálását célzó programunkat. A program keretében a 12-18 éves korosztályt szeretnénk elérni iskolai keretek között. Célunk, hogy már ebben a korban megismerjék a gyerekek az endometriózist, felhívjuk a figyelmet az egészségtudatos életmódra, és tudják, mit kell tenniük, ha a tüneteket észlelik magukon.

img_2932.JPG

Nem egyszerű, hiszen egy nagyobb témakört szeretnénk beépíteni az oktatásba, ahol az endometriózison kívül a méhnyakrák, mellrák és babagenetika, a felelős szexuális élet is szerepet kap. Meggyőződésünk, hogy a mai tizenévesek figyelmét sokkal nehezebb „megfogni”, főleg egy ilyen intim, személyes és bizalmi alapú emberi hozzáállást igénylő témában. Itt egy sokkal magasabb ingerküszöbbel rendelkező és digitálisan fejlettebb generációról van szó, akiknek a száraz tananyaggal szinte lehetetlen felkelteni az érdeklődését. Ez a helyzet adott, de igyekszünk az előnyünkre fordítani, és egy „színes-szagos” interaktív, digitális technológiát is felhasználó programot életre hívni, melynek része lenne a Lucy applikáció is.

Fontos volt azt látnunk, hogy jelenleg a Nemzeti Alaptantervben mit tanítanak, tehát mi az, amit kötelező módon kell elsajátítaniuk a diákoknak. Hosszú távú célunk is, - hogy az edukációs tartalom bekerüljön a NAT-ba – abba az irányba viszi a munkánkat, hogy bár a megszokottól színesebben, de mégis az alaptantervhez kapcsolódva, az eddigieket kiegészítve működjön ez a program. Így tehát első körben a jelenleg érvényes NAT szerint évfolyamonként megnéztük a tematikánkhoz kapcsolódó tananyagrészeket. Azaz, hogy melyik évben mit tanulnak biológia és élettan órákon. Átgondoltuk, hogy az egyes témákat hova lenne célszerű beilleszteni, figyelembe véve a védőoltások, önvizsgálatok, kötelező szűrések javasolt időpontját.

Folyamatosan feltérképezzük azokat a social média felületeket, bloggereket, vloggereket, influencereket, akiket a fiatalok követnek és hitelesnek tartanak. Pedagógusokkal folytatott megbeszélések alkalmával pedig ahhoz kapunk iránymutatást, hogy milyen módszertannal, és eszközökkel érdemes dolgoznunk. A feladat összetett és sok egymásra épülő része miatt időigényes, de haladunk és bízunk benne, hogy támogatásra talál állami szinten is.

img_2933.PNG

A következő lépés, hogy a tartalmat formába öntsük és megalkossuk a módszertant. Ehhez több szakértőt hívunk segítségül, digitális pedagógia szakértőket, biológia és más tanárokat, társszervezetink képzési szakértőit.

A hónap végén még bekapcsolódtam a Női Egészségért Alapítvány adó 1% felhívó kampányának háttérmunkálataiba, illetve volt szerencsém részt venni egy coachingon is csodás zöld környezetben a Normafán, ahol az ez évi terveinkről és céljainkról beszélgettünk. Ezek között szerepel egy egészen izgalmas feladat is, amely szintén a figyelemfelhívást helyezi a fókuszba. Szeretnénk eljutni fesztiválokra és ott minél több fiatalt elérni.

A Lucy applikációval kapcsolatban jó hír, hogy bár adódott némi nehézség az adatkezelési szabályzattal, újabb fejlesztéseket végeztek rajta, ami még pontosabbá és felhasználóbaráttá teszi az alkalmazást. A tesztelés során én is több észrevételt tettem a fejlesztők felé, amit készséggel fogadtak és igyekeznek beépíteni a végleges formába.

Következő hónapban a tini edukáció koordinálása mellett szervezem a fesztivál megjelenéseket, és szeretnék írni az applikáció fejlesztés kihívásairól is nektek, mert ez bizony néha sokkal összetettebb, mint gondolnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5114905522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása