Endometriózis Magyarország

Melyek az endometriózis tünetei?

2018. március 19. - Női Egészségért

Az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, mely magyarázza, hogy a panaszok rendszerint fokozódnak a menstruáció alatt. A leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció, az állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom, a vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet) és a szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom. Gyakran az egyedüli tünet a meddőség.

Ismert, hogy a fájdalom intenzitása és a betegség kiterjedése között nincs szoros összefüggés: igen kis eltérések is komoly fájdalmi tüneteket okozhatnak, ugyanakkor kiterjedt endometriózis is járhat akár teljes panaszmentességgel.

young-beautiful-woman-in-painful-expression-suffering-menstrual-period-pain-lying-sad-on-home-sofa-couch-having-tummy-cramp-in-female-health-concept-menstrual-cramp-excessive-gas-abdominal-pain-after-surgery_1391-528.jpg

Designed by Dragana_Gordic / Freepik

Jellegzetes tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő, de a fennmaradó betegek jelentős részére is csökkent fogamzóképesség jellemző. Ennek hátterében egyrészt anatómiai (a betegség következtében kialakuló petevezeték-elzáródás), másrészt egyéb okok (a méhnyálkahártya-, illetve a petevezeték működést, továbbá a petesejtek és a preembryo minőségét kedvezőtlenül befolyásoló környezet) állhatnak.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

Ezek utalhatnak tehát endometriózisra:

  • fájdalmas menstruáció
  • krónikus kismedencei fájdalom
  • fájdalmas széklet ürítés
  • fájdalmas vizeletürítés
  • véres széklet
  • véres vizelet
  • fájdalmas közösülés
  • meddőség

Ha bármelyik tünetet észleled magadon, érdemes szakorvoshoz fordulni! A hozzád legközelebb eső Endometriózis Centrum elérhetőségét megtalálod a honlapunkon.

Lektorálta: Dr. Bokor Attila PhD, szülész-nőgyógyász, egyetemi adjunktus, laparoscopos csoportvezető, SE ÁOK I.Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, MEDEND Meddőségi és Endometriózis Intézet

Forrás: Endometriózis Kisokos, Physical pain and emotion regulation as the main predictive factors of health-related quality of life in women living with endometriosis -  Human Reproduction, Vol.32, No.7 pp. 1432–1438, 2017, Endocost vizsgálat -Az endometriosis hatása az életminőségre Magyarországon, 2013.

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr10013739366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása