Endometriózis Magyarország

Endometriózis történetem 11. – Mlinárik Hajnalka

2018. július 12. - Női Egészségért

mlinarik_hajnalka.jpgMilyen az mikor a hónap nagy részét azzal töltöd hogy rettegsz hogy éled meg a következőt? Már előre tervezgeted hogy szabadságra, vagy betegállományba mész... Ezt hogy közlöd a kollégákkal hogy megint fáj a hasad, ne számítsanak rád..... Hogy melyik fájdalom csillapítót próbálod ki legközelebb, vagy melyik pozíciót fekvés közben...... Mikor lesz már vége?????????????????????????????????? Tényleg természetes?????????????????????????? Tényleg csak hisztis vagyok???????????????????????? Ismerős neked is?????

Ezek a gondolatok kavarogtak bennem 13 éves korom óta, mikor is először menstruáltam. 17 év eltelt így, rendszeres orvosi vizsgálatokkal.  A orvosok mindig azt mondták, ha szülsz jobb lesz, meg biztos nem is fáj annyira. De igen…. NAGYON FÁJ….  A falat kaparnád fájdalmadban, egész éjszaka/nappal fel alá mászkálsz a szobában, vagy sírva összegörnyedve remegsz , a legerősebb fájdalomcsillapítók csinálják ki a gyomrod, és azt kívánod bárcsak elájulnál és nem éreznél 3 napig semmit. Ügyeletről ügyeletre cipelnek, hátha az a fájdalomcsillapító injekció enyhülést hozhat. Aztán évről évre egyre rosszabb, már nem csak az a 3 nap a rossz, a hónap többi részén is folyton szúr, nyom, fáj valami…. De ebből elég…..

augusztusában kerestem fel egy nőgyógyászt Győrben, aki elsőre közölte velem azt amit eddig senki, ENDOMETRIÓZIS. De a biztos diagnózishoz műtétre van szükség. November 15-én erre sor is került. NÉGY VÁGÁS. A szövettan igazolta a sejtést IV.stádiumú endometriózis. Hashártyáról szedtek le endometriózis plakkokat, de a görcsök ezután is maradtak. . Akkor még azt mondtam nem lesz több műtétem. Én kis naív. Fél év GNRH injekciós kezelést kaptam, mellyel mesterséges változókort idéztek elő a szervezetemben. Úgy volt ha vége gyorsan kell egy babát szülni. Nem így lett. Ez a szemét tönkretette a bal oldali vesevezetőm ami által a vesém is roncsolódott. Az urológus azonnal behelyezett altatásban egy stent nevezetű belső katétert,műanyag csövet a vesevezetőbe, hátha javul a vesefunkció, ami sajnos az 50% helyett akkora már csak 11% volt. Ezt egyszer szintén altatásban cserélte, mert lejárt a szavatossági ideje. Közben felkerestem az urológussal együtt műtő pesti endometriózis specialista nőgyógyászt és egy nagykanizsai sebészt is. Közölték, hogy óriási műtét lesz, fennáll a veszélye, hogy sztómát is kaphatok. A műtét időpontja 2017. július 12. Ezt a dátumot a második születésnapomként tartom számon. A 6 és fél órás műtét során kiderült az egész bal oldalam benőtte ez a nyavaja. Vágtak a bélből, petefészekből, hüvelyből, méhtartó szalagokat és a húgyhólyagot tisztították le, és ami a legnehezebben felfogható dolog volt számomra KI KELLETT VENNI A VESÉM. Tudtam előre, mégis nehéz volt rákészülni, felfogni. 3 napot az intenzív osztályon –tappancsokkal a mellkasomon,csövekkel a hasamban és több vénámban, EDÁval a gerincemben, és katéterrel, folytonos csipogást hallgatva, ami azt jelentette élek - összesen 8 napot töltöttem a nagykanizsai kórházban. HAT VÁGÁS. Lassan ment a gyógyulás. Apróbb szövődmények is kialakultak, az átvágott idegek miatt nem érzéketlenné vált egy tenyérnyi rész a combomnál, illetve a hosszú, majdnem 7 órás altatás miatt alakulhatott ki, hogy a jobb szemem rendesen nem tudom kinyitni.

 Mire jól kezdtem érezni magam, észrevettem, hogy valami nem stimmel pisilés közben. Úgy tűnt, hogy „nem jó helyről” pisilek. A vizelet nem a húgycsövön, hanem a hüvelyemen keresztül távozott. Újabb műtéti szövődményként kialakult egy úgynevezett Sipoly, vagy más néven Fistula a hüvelyem és a hólyagom között. Egyszerűbben fogalmazva, lyukas volt a húgyhólyagom. Összesen 13 hétig viseltem katétert a mindennapjaimban, melegítő nadrág alá rejtve, hátha ennek segítségével spontán záródik  a rés… Nem így történt. 2017 novemberében megpróbálták bezárni a lyukat alulról altatásban, hasi vágás nélkül. Újabb 2 hét katéterrel. Sajnos nem jött össze ez sem, így megkaptam a legújabb dátumot 2018. február 28. Sipolyzáró műtét. NÉGY VÁGÁS. 5 nap a kórházban, újabb csövek lógtak belőlem, és szintén katéter még otthon is összesen 5 hétig.

 Úgy tűnik rendben vagyok. Sokminden történt amit nem lehet csak úgy kitöröli, de a fent említett orvosoknak köszönhetem, hogy visszakaptam az életem, élhetőbbek a mindennapjaim jelenleg. Viszont a rettegés ott van, mi van ha vissza jön ez a nyavalya, mert ugye ez megtörténhet.

 Alig 2 és fél év alatt 6 műtét: 3kicsi,3 nagy. A folytonos kérdés: Miért pont én??? Hogy történhetett meg ez velem???Azóta sem tudom, azt viszont igen, hogy egy vesém van…. rengeteg vágásom… és lelkileg meggyötörve bízom abban, hogy ezzel végre vége és soha többé nem hallom ezt a diagnózist: endometriózis.

Ezzel szeretném felhívni a figyelmet, hogy ne vegyétek fél vállról ha fáj, mert ez csak terjed az idő előrehaladtával. NEM NORMÁLIS A MENSTRUÁCIÓS FÁJDALOM!!!!

Fontos: Az endometriózis történeteket az érintettek írják, saját tapasztalatukat és érzéseiket megfogalmazva. Ezeket a személyes beszámolókat módosítás nélkül adjuk közre a blogon, ezért a történetek nem tükrözik az Alapítvány véleményét és mivel nem szakértők írják, nem alkalmasak diagnózisra és nem helyettesítik az orvosi konzultációt. Ha bármilyen tünetet észlelsz magadon ami alapján endometriózisra gyanakszol, keress fel egy specialistát vagy fordulj hozzánk bizalommal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7014108367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása