Endometriózis Magyarország

Március az endometriózis hónapja

2021. március 11. - cskbr

Ebben a hónapban különösen nagy figyelem irányul az endometriózisban érintett nőkre egy nemzetközi kezdeményezésnek köszönhetően. Ebben az időszakban számos új beszámoló születik az endometriózis kapcsán, aktuális kutatási eredményeket osztanak meg a szakértők és az új fejlesztések is bemutatásra kerülnek.

 1_bejegyzeshez_2.jpg

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az időben történő felismerés és a testtudat fontosságát. Amennyiben figyelünk testünk jelzéseire, úgy nem kerülhetik el figyelmünket a lehetséges tünetek:

  • erős fájdalmak a menstruációhoz kötötten
  • kóros fáradékonyság
  • meddőség
  • a medencére, derékba, combokba kisugárzó fájdalom
  • fájdalmas szexuális együttlét
  • vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)

A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százalékát érinti. Ma Magyarországon több, mint 200.000 érintettről beszélhetünk. Aki a fenti tünetek valamelyikét érzékeli magán, keressen fel egy szakembert (az Alapítvány által összegyűjtött szakemberek listáját honlapunkon találja). A laparoszkópiával végzett műtét ad egyedül biztos diagnózist az orvos és a páciens kezébe.

Tünetmentesség, kezelési lehetőségek:

Minden nő más, minden női szervezet más, nincs két egyforma endometriózis, így egyelőre a gyógyításra sincs egy jól bevált megoldás, de folyamatos kutatások zajlanak a háttérben, amiktől fontos eredményeket várunk.

A tünetek csökkenthetőek, elviselhetőbbek lehetnek a sport, a jóga és az egészséges táplálkozás kialakításának köszönhetően, de jelenleg az endometriózisnak gyógymódja nem ismert.      

Nem vagy egyedül. Együtt könnyebb.

Ha segítség kell, keress minket az elérhetőségeinken.


Szerző: Nagy-Őri Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7116458088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása