Endometriózis Magyarország

Milyen költségekkel jár az endometriózis?

Élet endometriózissal felmérés 2. rész

2018. augusztus 13. - Női Egészségért

Júliusban arról kérdeztük az endometriózisban érintetteket, hogy milyen extra költségeket jelent számukra a betegség. Az online kérdőívünket 299 endometriózis műtéten átesett nő töltötte ki.

A válaszokból jól látszik, hogy a legnagyobb terhet az orvosi kezelés jelenti; 90% jelölte meg a rendszeres orvosi kontrollt, de 62% említette a gyógyszer és 58% az orvoshoz történő utazás költségét.

A folyamatos orvosi ellenőrzés és kezelés mellett a műtét után életmódváltás javasolt. Az adatok is mutatják, hogy sokan valóban módosítanak az étrendjükön, ami ugyancsak sok plusz kiadással jár. 69% említette a mentes ételeket, ami így a második legtöbb extrát jelentő tétel.

kep10.jpg

A táplálékkiegészítők, a mozgás és a mentes kozmetikumok nagyjából hasonló arányban jelentek meg a válaszok között.

Érdekesség, hogy a lelki munka az utolsó helyekre szorult, akár alternatív szakemberről, akár pszichológusról / pszichiáterről van szó, a válaszadók csupán negyede említette ezt a területet.

A kérdőívet kitöltőket kértük, hogy említsék meg azokat a tételeket is, amelyek nem szerepeltek a felsorolásunkban. Sokan tették hozzá az endometriózis miatt szükséges lombik program költségeit, a táppénz miatt kieső jövedelmet illetve, hogy a gyógyszerek miatti gyakoribb vérzés több egészségügyi betét megvételét jelenti.

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314178145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása