Endometriózis Magyarország

Myomás méh

(Leiomyoma uteri)

2018. augusztus 23. - Női Egészségért

A női szervezet leggyakoribb jóindulatú daganata a méhfal izomrétegéből kiinduló myoma (leiomyoma, fibroid). A nők közel 50%-a válik érintetté élete során.  Kialakulásának pontos menetét még nem ismerjük, de az ösztrogén hormon növekedést serkentő hatását már tisztázták. Ennek megfelelően a myoma megjelenése is arra az életkorra esik, amikor magas a szervezet ösztrogén szintje, vagyis a menses megjelenésétől egészen a menopausa időszakáig.

Megjelenését tekintve is számos variációt mutat. A méh izomrétegében bárhol kialakulhat, egészen felszínesen is, de akár közel a méh üregéhez is, vagy abba bele is nőhet. Ennek megfelelően az általa okozott tünetek is nagy egyéni különbségeket mutatnak. 

myoma.jpg

A leggyakoribb tünet az elhúzódó, bő menstruációs vérzés vagy éppen a ciklustól független, rendszertelen vérzés. Elhelyezkedéséből adódóan a környező kismedencei szervek működését befolyásolhatja, így okozva például sürgető vizelési ingert a húgyhólyag nyomásával.  Sajnos gyermekvállás terén is zavaró tényező, nehezíti a teherbe esését és a spontán vetélés gyakorisága is magasabb myomás méh esetén.

Felismerése általában nem okoz nehézséget. Már a vizsgálat során gyanút kelt, ha a méh a vártnál nagyobb,  felszíne egyenetlen. Az ezt követő ultrahang vizsgálat pedig egyértelműen tisztázhatja a gyanút, hogy myomáról van-e szó. A méh izomzatában megjelenő, jól körülhatárolt, örvényszerű rajzolatot mutató képlet vagy képletek egyértelművé teszik a diagnózist. Az ultrahang vizsgálat azonban ennél többet is nyújt, a myoma pontos elhelyezkedése és mérete is pillanatok alatt felismerésre kerül. Ennek a tovább kezelési terv felállításában igen nagy szerepe van.

Amennyiben a myoma nem okoz panaszt és nem áll fenn gyermekvállalási szándék  úgy a rendszeres kontrollt javasoljuk. A rendszeresség azonban igen fontos, ugyanis az estek 0,1-0,5%-ban előfordul, hogy rosszindulatúvá válik a daganat, leiomyosarcomává alakul át, ami már drasztikus kezelést igényel.

Fontos kihangsúlyozni, hogy számos kezelési módja van a myomás méhnek, azonban ezek közül mindig az adott egyénre szabott, az életminőséget legkevésbé befolyásoló vagy leginkább javító módot igyekszünk választani.

Amennyiben oki terápiára törekszünk, úgy a sebészeti módszerek kerülnek előtérbe. A myoma még napjainkban is  a második leggyakoribb oka a méhen végzett műtéteknek (az első a császármetszés).  Szerencsére ez mára már nem jelent egyet a has megnyitásával. A laparoszópos techinka (hastükrözés) fejlődésével, a minimál invazív sebészeti technikák kerültek előtérbe, mely során a has megnyítása nélkül tudunk a kismedencei szerveken operálni. Csupán néhány ponton kell a hasfalon át az eszközöket bevezetni a kismedencébe és kamera ellenőrzése mellett az adott műtét kivitelezhető. Ennek során lehetőségünk van csak a myoma eltávolítására és a méh megörzésére. Így a későbbiekben terhesség vállalása sem kizárt. Amennyiben gyermekvállási szándék már nem áll fenn, úgy megfontolandó a méh eltávolítása is.

A méhürhöz közelebb eső myomák esetén pedig lehetőség van hysteroscopos (méhtükrözés) eszköz használatára. Ennek során a has megnyítása nélkül, a hüvely feltárását követően, a méhnyak csatornát feltágítva vezetjük be az eszközünket a méhürbe, és szintén kamera ellenőrzés mellett tudjuk az elvátozást kíméletesen eltávolítani.

Természetesen egyéb, nem sebészeti megoldások is léteznek, azonban ezek leginkább tüneti és nem oki terápiát hordoznak magukban. A vérzészavarok  kezelésében a szájon át szedhető fogamzásgátló készítményeknek és a méhen belüli, hormon tartalmú fogamzásgátló eszközöknek (spirál) van létjogosultságuk.

Az invazív radiológia fejlődésével lehetőség nyílt a myomát ellátó ér szelektív elzárására (embolizációra) is.

Myomák kezelésében tehát az  elsődleges cél az egyénre szabott terápia fellállítása, és így az életminőség javítása.

Írta: 

Dr.Szentirmay Apolka
Szülész-nőgyógyász szakorvos
MedEnd Intézet
SE-I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Irodalomjegyzék:

Modern Myoma Treatment in the Last 20 Years: A Review of the Literature.

El-Balat A, DeWilde RL, Schmeil I, Tahmasbi-Rad M, Bogdanyova S, Fathi A, Becker S.

Biomed Res Int. 2018 Jan 24;2018:4593875. doi: 10.1155/2018/4593875.

 

Epidemiology of Uterine Myomas: A Review.

Sparic R, Mirkovic L, Malvasi A, Tinelli A.

Int J Fertil Steril. 2016 Jan-Mar;9(4):424-35. Epub 2015 Dec 23.

 

Intramural myomas: to treat or not to treat.

Thompson MJ, Carr BR.

Int J Womens Health. 2016 May 17;8:145-9. doi: 10.2147/IJWH.S105955.

 

[Myomectomy for infertile women: the role of surgery].

Bendifallah S, Brun JL, Fernandez H.

J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 2011 Dec;40(8):885-901. doi: 10.1016/j.jgyn.2011.09.014. Epub 2011 Nov 5. Review. French.

 

Medical treatment for uterine myomas.

Cheng MH, Chao HT, Wang PH.

Taiwan J Obstet Gynecol. 2008 Mar;47(1):18-23. doi: 10.1016/S1028-4559(08)60050-9.

 

A szülészet-nőgygyászat tankönyve

Szerk.:Papp Zoltán

Semmelweis Kiadó, 2007

 

Kép forrása:

Intramural myomas: to treat or not to treat.

Thompson MJ, Carr BR.

Int J Womens Health. 2016 May 17;8:145-9. doi: 10.2147/IJWH.S105955.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7214197937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása