Endometriózis Magyarország

Mi az az endometriózis?

2018. március 19. - Női Egészségért

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10-%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Világszerte 78 millió, míg hazánkban több, mint 200 000 nő érintett. Fontos adat, hogy a krónikus kismedencei fájdalomban szenvedő betegek 50-70%-ában, a fájdalmas menstruációval küzdők 80%-ában fordul elő ez a kórkép.

A kifejezés a méhnyálkahártya latin elnevezéséből, az "endometrium" szóból származik. A méhnyálkahártya a méh üregét borító belső réteg, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a havi vérzés során lelökődik.

kep1.png

Az endometriózis a méhnyálkahártyához hasonló szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek a méhnyálkahártya szigetek ugyanúgy reagálnak a női szervezetben végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium, azaz a menstruációs ciklus során ezek a területek megnagyobbodnak, bevérezhetnek, így különböző méretű vérrel telt hólyagok, ciszták alakulhatnak ki. Időnként a hólyagok megrepedésével vértartalmuk a hasüregbe jut, így a környező szervek között összenövések alakulhatnak ki hiszen szemben a méhnyálkahártyával, ennek a méh üregén kívül elhelyezkedő szövetnek nincs lehetősége a testüregből való kijutásra.

kep2.png

A betegségnek több megjelenési formája ismert, melyek közül leggyakrabban a hashártya felszínes felrakódásaival és a petefészek csokoládécisztájával lehet találkozni. Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk, mely érintheti a hüvely és a végbél közötti területet, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket.

Lektorálta: Dr. Bokor Attila PhD, szülész-nőgyógyász, egyetemi adjunktus, laparoscopos csoportvezető, SE ÁOK I.Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, MEDEND Meddőségi és Endometriózis Intézet

Forrás: Endometriózis Kisokos, Physical pain and emotion regulation as the main predictive factors of health-related quality of life in women living with endometriosis -  Human Reproduction, Vol.32, No.7 pp. 1432–1438, 2017, Endocost vizsgálat -Az endometriosis hatása az életminőségre Magyarországon, 2013.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5513739300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása