Endometriózis Magyarország

A méh

2018. augusztus 06. - Női Egészségért

A méh, a két petevezeték és a petefészkek, valamint a hüvely együttesen, egy egységet alkotva hozzák létre a belső női nemi szerveket, melyeknek elsődleges feladata az utódok létrehozáshoz szükséges anatómiai és biológiai feltételek megteremtése.

Ez természetesen egy perc ízen összehangolt működési egység, mely bonyolult hormonális és idegi szabályozás alatt áll. Lényegében ez egy hónapról-hónapra ismétlődő folyamat, mely során megtörténik a petefészekben a petesejt érése, kiáramlása a petevezetéken keresztül a méhbe. Ezzel párhuzamosan a méh belső rétege, a méhnyálkahártya átalakul, megvastagszik, hogy képes legyen befogadni a megtermékenyített petesejtet. Ha nem jön létre terhesség, akkor a következő lépés a méhnyálkahártya lelökődése, ez az, amit mensesként észlelünk. Ezt követően az egész ciklus kezdődik elölről. Amennyiben megtörténik az érett petesejt megtermékenyülése, úgy az beágyazódik a méh vaskos nyálkahártyájába, és a továbbiakban a méh üregében fejlődik tovább a terhesség.

A kismedence központjában a méh áll. Ez egy körte alakú szerv, melynek fala 3 rétegből épül fel. Kívülről a hashártya borítja. A következő, legvastagabb réteg az izomréteg. A belső pedig a nyálkahártya.

meh.png

Anatómiailag két részre osztjuk, a méhnyakra és méhtestre. A nyaki rész teremti meg a kapcsolatot a hüvely és a méhtest között. Körülbelül 3 cm hosszan nyúlik be a hüvelybe. Így a hüvelyt feltárva könnyen el tudjuk végezni a méhnyakrák szűrést, mely során a méhnyak felszínéről nyert sejteket vizsgáljuk.  

A méhtest már a kismedencében helyezkedik el, mellső fala a húgyhólyaggal, a hátsó pedig a végbéllel érintkezik.

A méhnyak és –test nem egy egyenes vonalban kapcsolódnak egymáshoz, hanem a méhtest tengelye a méhnyakéhoz képest előrefele, azaz a húgyhólyag fele dől, ezt nevezzük anteflektált méhnek. Ha a méhtest tengelye hátrafele, a végbél felé tekint, akkor hátrafele hajló, retroflektált méhről beszélünk. Az estek 10-20%-ban találkozunk ilyen típusú anatómiával. Fontos leszögezni, hogy ez egy normál variáns, így beavatkozást nem tesz indokolttá.

A menstruációs ciklus alatt arról van szó, hogy a szervezet hónapról-hónapra felkészíti a méhet egy lehetséges terhesség befogadására. Ha ez nem jön létre, akkor hormonális hatásokra a feleslegessé vált nyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik.

Az, hogy milyen időközönként jelentkezik a menses, nagy egyéni különbségeket mutat. Hagyományosan 28 napos ciklusokról szoktunk beszélni, azonban ez nem aranyszabály.  Az ettől eltérő ciklushossz esetén sem kell egyből betegséget keresni. A 21 napnál nem gyakrabban, illetve a 34-35 napnál nem ritkábban jelentkező mensest tartjuk élettaninak. Általában 4-5 napig tart, és körülbelül 50-80ml vérveszteséggel jár.

A méh vizsgálata szerencsére gyorsan és viszonylag egyszerűen kivitelezhető. Vizsgálható tapintással. Ezzel is már sok mindent kiderül egy kevésbé gyakorlott vizsgáló számára is. A méh nagyságáról, alakjáról könnyűszerrel lehet így nyilatkozni.

Szerencsére mára már az ultrahang használata is egyre inkább kezd a napi rutinba beépülni. Használata könnyű, gyors és nincs káros mellékhatása. Ennek során információt nyerünk a méhfal felépítéséről, a méhűr állapotáról és az egyéb kismedencei szervek méhhez való viszonyairól, szerkezetükről. Kétféleképpen kivitelezhető. Hasi és hüvelyi úton. A hüvelyi ultrahang vizsgálat során könnyebb megítélni a kismedencei szerveket. Ezt üres húgyhólyag mellett végezzük. Ha valamiért ez nem kivitelezhető, akkor a has felől vizsgáljuk a kismedencét, ebben az esetben a pontos látási viszonyokhoz elengedhetetlen, hogy a húgyhólyag tele legyen.

Az évente ajánlott nőgyógyászati szűrővizsgálat tehát nem csak a méhnyakrákszűrés elvégzését szolgálja, hanem az egész kismedencére kiterjedő állapotfelmérést, aminek része az méh státuszának pontos megítélése is.

Írta: 

Dr.Szentirmay Apolka
Szülész-nőgyógyász szakorvos
MedEnd Intézet
SE-I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Irodalomjegyzék:

Anatomy, Pelvis, Uterus, Arteries, Uterine.

Chaudhry R, Chaudhry K.

StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2018 Jan-.

2018 Jan 20.

 

Anatomy, Pelvis, Uterus, Ligaments, Round.

Chaudhry SR, Chaudhry K.

StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2018 Jan-.

2018 Mar 24.

 

Anatomy, Pelvis, Ligaments, Broad.

Craig ME, Billow M.

StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2018 Jan-.

2018 Apr 29.

 

A szülészet-nőgygyászat tankönyve

Szerk.:Papp Zoltán

Semmelweis Kiadó, 2007

 

Funkcionális anatómia 2

Szentágothai János, Réthelyi Miklós

Semmelweis Kiadó, 1994

 

Kép forrása: 

www.hnchawaii.org

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1814165907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása