Endometriózis Magyarország

Személyi kedvezmény 2021-ben!

2021. január 27. - cskbr
A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben említett betegségben szenvedők (a rendelet melléklete tartalmazza a betegségek felsorolását), továbbá a rokkantsági járadékban, vagy fogyatékossági támogatásban részesülők jogosultak a személyi kedvezmény igénybevételére.
calculator-1044173_1920.jpg

A 2021. 01. 25-én elfogadottak szerint 2021. február 01-től a minimálbér összege 167.400 Ft.-ra nő. Az adókedvezmény számítási módja is változott 2021. január 1-től - e szerint 2021. január 1-jétől a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont ADÓALAPJÁT csökkenti személyi kedvezménnyel.
(Ha valakinek több, személyi jövedelemadót, illetve adóalapot csökkentő kedvezmény is jár, meghatározott sorrendben kell azokat érvényesíteni:
1. a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
2. személyi kedvezmény
3. első házasok kedvezménye
4. családi kedvezmény)
A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve, vagyis 55.800 Ft.-
/ Vagyis az adóalapot kell csökkenteni az 1/3 résszel, s ebből kell a 15% SZJA levonást számolni – az adóalap csökkentés lesz mostantól az adókedvezmény kiszámolásának módja (a többi járulékot mindez nem érinti – azoknál bír jelentőséggel, akiknek pl. költségtérítése, egyéb juttatása beletartozik az összevont adóalapba).
Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.

A havi igénybevételhez szükséges formanyomtatvány Személyi kedvezmény címen a NAV honlapon érhető el:
Kérdés esetén hívható a NAV Ügyfélvonala a 1819-es számon, vagy ha rendelkezik valaki telefonos ügyfélazonosító kóddal, akkor egyedi ügyekben a 06 80 / 20 21 22 telefonszám is elérhető.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
Az endometriózis, a mellrák, a petefészekrák, a méhnyakrák betegségek 2019-től kerültek be a súlyos betegség után igénybevehető SZJA-kedvezmények közé, a Női Liga szövetség munkájának köszönhetően (Mellrákinfó Egyesület, Mályvavirág Alapítvány, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, "Együtt Könnyebb" Női Egészségért Alapítvány, Babagenetika Egyesület)

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6416405960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása