Endometriózis Magyarország

Endo Dubai - Dr. Csibi Noémi szülész- nőgyógyász beszámolója

2019. március 05. - cskbr

Kongresszuson részt venni számomra mindig élmény, hiszen a szakmai továbbképzésen és a tapasztalatcserén túl mindig feltöltődve, motivációval tele távozom, ami segíti a mindennapi munkát. Ha a kongresszus helyszíne külföld, az pedig egy külön öröm, mert a szakmai részen túl világot látni sem utolsó. Szívesen utazom, de a No1 célpont számomra egy ideje Dubaj, úgyhogy amikor megneszeltem, hogy itt szerveznek endoszkópos konferenciát, nyilván nem tudtam ellenállni a kísértésnek.
unnamed_7.jpg


A helyszínen és a város, valamint kórházi vezetés részéről jelen lévő meghívott vendégeken túl maga a konferencia mindenben nagyon hasonló volt az Európán belül rendezettekhez, de azt nem tagadhatom, hogy a város grandiozitása hozzátett az élményfaktorhoz, a hotel melletti kilátást meg is kellett örökítenem.

unnamed_8.jpg

Szakmailag a IV. Endo Dubai elsődleges küldetésének a krónikus kismedencei fájdalom diagnosztikájának és kezelésének szerteágazó kérdéskörét jelölte meg, ám ezen túl mindazok a „hot topicok” jelentős szeletet kaptak, amelyek a nőgyógyászati laparoszkópos témával foglalkozó kongresszusok visszatérő vendégei. Ami számomra a legizgalmasabb volt, hogy lehetőség volt gyakorlati megközelítésű workshopokon történő részvételre is, amely kiscsoportos foglalkozások keretei között tette lehetővé az ismeretanyag elsajátítását. Itt a klasszikus, ám problémás kérdéseken (kismedencei beidegzés és idegkímélő műtétek) túl kifejezetten aktuális kérdések is porondon voltak, hiszen az endometriózist illetően nemcsak a gyógyszeres, valamint műtéti kezelés kérdésköre jelent kihívást mind a pácienseknek, mind a kezelőorvosoknak, hanem maga a diagnosztika is. Bár a biztos diagnózis továbbra is a laparoszkópos beavatkozással állítható fel, a radiológiai érdeklődésű kollégák egyre többet foglalkoznak a betegség ultrahanggal történő ábrázolásával, amelynek fejlődése nagy könnyebbséget jelenthet mind az első észlelésben, mind a betegség követésében.

A szakma érdeklődésének célpontjában nem meglepő módon az adenomiózis menedzselési lehetőségei, valamint a bélendometriózis műtéti megoldásának kérdései álltak. Külön örömömre szolgált, hogy lehetőségem volt bemutatni a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegének közel 10 éves tapasztalatát és az erről nemzetközi szakirodalomban megjelent publikációt a bélendometriózis sebészeti megoldását illetően. Összességében a szent grált még nem találtuk meg, számos kérdésben van továbbra is ellentmondásos állásfoglalás a szakma nagyjaitól, de mindenképpen motiváló, hogy mind az aktuális, nem egészében megválaszolt kérdésekkel, mind a fiatal orvosok nemzetközi szintű elméleti és gyakorlati képzésével is számos, Európán belüli és kívüli munkacsoport foglalkozik a betegellátás minőségének és biztonságának folyamatos javítása érdekében.

Szerző és fotó: Dr. Csibi Noémi, szülész-nőgyógyász

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4114669145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása