Endometriózis Magyarország

Tóth-Berhát Kata - Vodafone Főállású Angyal

2020. május 14. - cskbr

Sokadik nőgyógyászati vizsgálatom során említette meg az egyik orvos, hogy lehet, hogy endometriózisom van, de semmi mást nem fűzött hozzá, semmit nem javasolt, nem tudtam mit kezdjek ezzel az információval, így hát elkezdtem keresgélni az interneten. Szerencsére szinte azonnal rátaláltam az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítványra, akiktől hiteles tájékoztatást kaptam. Mivel ezelőtt még sosem hallottam erről a betegségről, ezért elmentem több, az alapítvány által szervezett Endo-klub előadásra, ahol minden fontos információt megtudtam. Ennek köszönhetően végre az egyik legjobb specialistához kerültem, aki tudott segíteni a problémámon.hbp07725_retus.jpg

Megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék segíteni hasonló helyzetben lévő nőtársaimon azért, hogy nekik ne kelljen hosszú éveket sötétben tapogatózva keresgélni a tüneteik valódi okát, ezért csatlakoztam az alapítványhoz, amely az egyetlen, az endometriózisban érintettek támogatását és tájékoztatását, a fiatalok edukálását megcélzó hivatalos civil szervezet Magyarországon. Láttam, hogy nagy szerepük van abban, hogy ma már egyre több fórumon lehet erről a betegségről hallani, és egyre több önszerveződő csoport is létrejön. Immáron három éve én is aktívan kiveszem részem az alapítvány teendőiből: segítem a rendezvények szervezését, kezelem a weboldalt, emellett tavaly elnyertem a Vodafone Főállású Angyal címet, melynek köszönhetően a tini edukációs programot és egy új menstruációs naptár applikáció bevezetését koordináltam főállásban.

Hosszú évek stresszes munkája és a betegség juttatott el oda, hogy kipróbáljam magam más területen és valami hasznos és építő jellegű dologgal foglalkozzak. Szeretném, ha a munkám hozzájárulna ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben ismertté válik ez a betegség, hogy mindenki tudja, hová fordulhat, ha felfedezte magán a tüneteket. Szeretném, ha elfogadottá válna, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális, és ha a társadalom ezt nem bagatellizálná el.

Saját esetem is jó példa arra, hogy a megfelelő életmód (táplálkozás, rendszeres testmozgás, psziché ápolása, speciális orvosi kezelés) hozzásegíthet a sikeres gyermekáldáshoz is, ugyanis sok évnyi várakozás után idén megszületett kisfiunk, aki egészséges és csodálatos.
 

Az én 3 tanácsom a jelenlegi helyzetre:

- A jóga varázslatos ereje minden élethelyzetben segített nekem kiegyensúlyozottnak maradni. Az a jó benne, hogy a gyakorlásához nem kell elmenni otthonról, nagyon sok online videó elérhető már.

- Minden nap 10 perc meditáció lenyugtatja a testet-lelket. Nem kell hozzá semmi más, mint egy csendes, nyugodt szoba/kert, kényelmes testhelyzet és a mélyhasi légzés figyelése. Szívd be lassan a levegőt az orrodon, és közben számolj 5-ig, tartasd benn 1-2 mp.re majd lassan leheld ki a szádon keresztül, de most 10-ig számolj. Ismételd, ameddig jól esik. Közben lehet zenét is hallgatni, nekem ez a kedvencem, meditatív állapotba kerülök tőle: https://www.youtube.com/watch?v=VzlZC1n9Qjc

- Finom tápláló ételek. Most tényleg van lehetőség otthon fejleszteni a főzőtudományunkat. Endósként a növényi táplálkozást részesítem előnyben, kerülöm a finomított ételeket-cukrokat, vörös húst. De még így sem kell lemondani az édességekről.

Készítsetek isteni avokádós csokikrémet:

• 1 db érett avokádó
• 1 db érett banán
• 2 teáskanál holland kakaópor vagy 85%-os étcsoki olvasztva
• 1 csipet só
• 1 teáskanál méz (elhagyható)

Vágd a hozzávalókat turmixgépbe, és addig turmixold, amíg szép fényes homogén krémet kapsz. Magában, de sütikhez is szuper!

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5615693468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása