Endometriózis Magyarország

Endometriózis történetem 6. - Krámli Kinga

2018. május 29. - Női Egészségért

dsc_6718_v_1.jpgBetegségem története a diagnosztizálástól számítva idén kilencéves. 2009-ben állapították meg ugyanis a IV. stádiumú, bélérintettségű endometriózist egy laparoszkópos műtét alkalmával. A műtét előtt azonban már régóta szenvedtem görcsös-fájdalmas menstruációval és fájdalmas székletürítéssel.

Fiatal lányként minden menzeszemet görcsös alhasi fájdalmak kísértek. Gyakran azzal nyugtattak, hogy ez természetes, idővel enyhül, vagy majd szülés után elmúlik. Emlékszem a testnevelésórákra, mikor nem kaptam felmentést, mert a menstruáció nem betegség, ugyanúgy tennem kellett hát a dolgomat, mint másnak. Többször előfordult azonban, hogy a fájdalmak miatt menni is alig tudtam, volt, hogy négykézláb másztam a földön. Beletörődtem, hogy nekem ezzel kell együtt élnem.

19 évesen voltam először nőgyógyászati kivizsgáláson, ahol is kérésemre fogamzásgátló tablettát írt fel az orvos. Pár hónap múlva a fájdalmaim valahogy megváltoztak. Az alhasi görcsök enyhébbek lettek, ám annál fájdalmasabb lett valami a beleim és gyomrom tájékán. Menstruáció környékén és alatt állandó székletürítési ingerem volt, és a WC-n elviselhetetlenül szenvedtem. Azokon a napokon reggelente alig bírtam kiegyenesedni, úgy feszült minden a hasi tájékon. Puffadással is kínlódtam, melyet a patikustól kapott gyógyszerek sem enyhítettek.  Sőt, a székletürítéssel járó kínfájdalmakra semmilyen gyógyszer sem volt hatással. Ekkor már kutakodni kezdtem, felkerestem több orvost is. A diagnosztizálás viszont még jó ideig váratott magára, mert a vizsgálatok nem hoztak semmiféle eredményt, és továbbra sem kaptam semmilyen magyarázatot. Volt olyan orvos, aki azt mondta, hogy a tüneteimet a hátrahajló méhem okozza. Vagy egyszerűen csak érzékenyebb vagyok a fájdalmakra… Ezektől a magyarázatoktól persze egyáltalán nem nyugodtam meg. Elkezdtem internetes fórumokon olvasgatni, s akkor rátaláltam az endometriózis (endometriosis) betegségre. Gyanakodni kezdtem, hogy talán nálam is ez állhat a háttérben. Azonban nem minden felsorolt tünet egyezett meg az enyémekkel. Sokan írták, hogy bő vérzéssel jár a menstruációjuk, de ez rám például nem volt jellemző. Akkoriban még kevesebb szó esett a beleket érintő endometriózisról, aminek a tünetei – mint később kiderült – teljes mértékben ugyanazok voltak, mint az enyémek.

A környezetemben mindenki megszokta, hogy sokszor vannak fájdalmaim, és így teltek az évek… Aztán jött egy szerelem, és a párom megfogta a kezem, és elvitt az ügyeletre egy rosszullét alkalmával.  A SOTE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján nagyon alapos kivizsgáltak, és kiderült, hogy nagy a valószínűsége az endometriózisnak, melyet csak egy műtét tudna teljesen igazolni. Időpontot is kaptam az operációra. Mivel állandó orvosom nem volt, és rengeteg kérdés merült fel a betegséggel és a műtéttel kapcsolatban, felkerestem jelenlegi orvosomat, aki minden kérdésemre kimerítően és alaposan válaszolt. A kiírt műtét előtt megállapította, hogy a betegség beleket érintő lehet esetemben, és ezért még nagyobb előkészületeket javasolt. Az operáció alatt vált egyértelművé a bélérintettségű endometriózis. Akkor összenövéseket választottak szét, csokoládécisztát távolítottak el, és egy babszemnyi endometriózist szedtek le a bél faláról.  A műtét után véres székelés jelentkezett, melyre 6 hónapig GnRH-kúrát kaptam, és azt követően hormonális gyógyszeres kezelést. Évekig szedtem a gyógyszert, majd családtervezés miatt elhagytam. Állapotom több hónapig stagnált, majd egyik pillanatról a másikra jelentősen romlani kezdett. A székletem ismét véres lett.  2017 októberében a menzesz végén erős bal oldali fájdalmakat éreztem, melyek egyre erősödtek. Később már nemcsak a menstruáció időszaka alatt fájt, hanem szinte egész hónapban…

Azután betegségemet 2018. január elején szinte az egész ország megismerte. Elviselhetetlen fájdalmaim miatti kétségbeesésemben írtam ki mindent magamból segélykiáltásként: hogy milyen súlyos állapotba kerülhet egy nő ettől a kórtól. Esetemben, a IV. stádiumú, mélyen infiltráló endometriózisnál (DIE), összenövések alakulnak ki bélérintettséggel, hólyagérintettséggel, petefészekciszták keletkeznek, és endometriózisos csomók szerte a kismedencében.   

Január eleje óta nagyon sok minden történt. Rengeteg jó és pozitív dolog ért. Pedig akkor még nem reménykedtem semmiben, a gyógyulás nagyon távolinak és elérhetetlennek tűnt. Posztom hatására rengeteg szeretetet, támogatást kaptam ismerőstől, ismeretlentől.

A szeretteim és a barátaim mindvégig mellettem voltak. Ez sok erőt, hitet adott, és végtelenül hálás vagyok nekik!

Családom segítségével pedig sor kerülhetett már január végén a második műtétemre.

dsc_6851_v.jpg

Az operáció jól sikerült! Kimetszettek 10 cm-t a vastagbelemből. A bal petevezetőmet is eltávolították. Csonkolták a bal petefészkemet ciszták miatt, a jobb oldaliból is távolítottak el kisebb csokoládécisztákat, és a hólyagot is műtötték az érintettség miatt. Endometriózisos csomókat kellett még kiműteni, illetve az összenövéseket oldani. Megállapították, hogy a jobb petevezetőm sajnos, átjárhatatlan.  A műtét utáni pár hét nagyon nehéz volt, de azután lassan, de biztosan lett egyre jobb az állapotom. Minden apró lépéstől boldog voltam.

Jelenleg GnRH-injekciókat kapok három hónapig, amivel leállítják a petefészek működését. Így ezalatt remélhetőleg még inkább visszahúzódik a betegség. Gyermekvállalás esetén a lombik program jöhet esetemben szóba, egyébként pedig a hormonkezelés gyógyszeresen. És természetesen mindez folyamatos orvosi felügyelet mellett. 

Örülök, hogy a posztom hatására sokan megismerték ezt a kórt, és hogy ma már egyre gyakrabban írnak, beszélnek róla.

Végtelenül hálás vagyok az orvosaimnak, akik világviszonylatban is élen járnak ennek a betegségnek a kezelésében, műtéti megoldásaiban. És köszönöm az "Együtt Könnyebb" Női Egészségért Alapítvány támogatását, akik mindvégig segítenek, jó tanácsokkal látnak el. Merthogy egyedül tényleg nem megy… 

Fontos: Az endometriózis történeteket az érintettek írják, saját tapasztalatukat és érzéseiket megfogalmazva. Ezeket a személyes beszámolókat módosítás nélkül adjuk közre a blogon, ezért a történetek nem tükrözik az Alapítvány véleményét és mivel nem szakértők írják, nem alkalmasak diagnózisra és nem helyettesítik az orvosi konzultációt. Ha bármilyen tünetet észlelsz magadon ami alapján endometriózisra gyanakszol, keress fel egy specialistát vagy keress meg minket!

                                                                                                                                                                           

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7914010434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása