Endometriózis Magyarország

Endometriózis történetem 7. - Házi Dea

2018. június 08. - Női Egészségért

unnamed_2.jpg2016 október végén derült ki, hogy súlyos Endometriózisom van. Leírom a történetem! Van egy 14 éves lányom. Szülés után változott meg a menstruációm. Erős, fájdalmas lett, hosszú ideig tartott. 2015 szeptemberben mentem előszőr panasszal nőgyógyászhoz, mert iszonyat fájdalmam volt menstruáció alatt. Nagyon görcsölt mindenem! Naponta 10-12x mentem hasmenéssel wc-re. Olyan érzés volt, mintha a beleimet tépték volna ki. Ezeket elmondtam, éreztem, hogy összefüggésben van a 2 dolog. Megvizsgált a nőgyógyász, azt mondta, minden rendben. Megnyugodtam. Később már összefolytak a hónapok, nagyon görcsölt egyfolytában a hasam. 2016. február végén hasi UH-on kiderült, hogy a bal vesém pang. Másnap már az urológián voltam. Vesescintigráfián az is kiderült, hogy a bal vesém 10, 3%-os. Márciusban az urológia műtőben nem sikerült felhelyezni a DJ katétert, annyit tudtunk akkor, hogy van ott egy masszív szűkület. Április 13.-án altatásban voltam a műtőben.

Előtte voltam ismét nőgyógyásznál. Persze " minden rendben volt" Negatív leletet kaptam. Sikerült nagy nehezen felhelyezni a katétert, amitől egy kicsit működött a vesém. 3 hónapon át vért vizeletem! Augusztusban kivette az urológus, de nélküle ismét nem volt működés. 2 hónapig augusztustól októberig DJ katéter nélkül voltam. 2016 októberben újra befeküdtem az urológiára. DJ felhelyezés miatt, illetve, hogy kiderítse az orvosom, hogy mitől van a húgyvezetékben szűkület. (Persze időközben nagyon sok, különböző vizsgálaton voltam.) Szeptember végén mentem el harmadszor a nőgyógyászhoz (hogy legyen friss nőgyógyászati eredmény a műtétre) a kontrasztanyagos CT eredménnyel. Mivel azon a vizsgálaton, a Douglas üregemben kimutatta, hogy van egy 40 x 27 mm-es sűrű folyadék gyülem. Megijedtem, ezért mentem el. És mivel a hasfájásom már 1 éve tart, az alhasamnál főleg, és szúrkált is. Ismét megvizsgált, annyit mondott, hogy nagyon kevés folyadék van, ami normális. Megnyugtatott, hogy minden rendben. Eljött a nap, hogy befekszem az osztályra. Az orvosom megnézte a nőgyógyászati papírom. Mondta, hogy el kell mennem most azonnal a nőgyógyászatra, hogy nézzen meg más orvos is, hogy ki tudjuk zárni az Endometriózist. Nyugodtan mentem, mert volt egy friss nőgyógyászati eredményem. 1 hónapos. Ott megvizsgáltak, kért vérvételt is. Másnap kerültem be a műtőbe. 2 órán át küszködtek, mire fel tudták tenni a katétert. Tudott venni szövetmintát az orvosom. Mikor hazajöhettem, a zárójelentésen volt egy laboreredmény. CA 125 Nekem 64,4 A normál 0-35. Tumormarkert néztek. Az orvosom bejött, mondta, hogy minél hamarabb keressek laparaszkópiában jártas nőgyógyászt, akiben megbízom. Ő ajánlott is! Másnap már mentem hozzá. háromnegyed órát vizsgált, közben mondtam a panaszaimat, tüneteimet. Ő el volt ájulva. Hatalmas endometriózis! Olyan szinten, hogy már a belemen is van, végbélnél. Azonnal hívta a pécsi endometriózis specialistàt. Közben megjött a szöveteredmény, amit az urológus vett a húgyvezetékemből. Igazolódott az Endometriózis ott is! Nov. 21.-én voltam a specialistànàl. Kérdezett pár dolgot a tüneteimről, ami már több, mint egy éve megvoltak. Megvizsgált. Azt mondta, hogy ez már igen súlyos! Nagyon sok helyen van. Azt mondta, hogy nagyon komoly műtét vár rám. Elmondta, hogy érintve van a hüvelyem, végbelem, bal petefészkem, hugyvezeték. Felkészített, hogy egy időre stomát is kaphatok. Az, hogy a vesém marad-e, az attól függ, hogy mekkora részt érint a húgyvezetékben az Endo. Tovább küldött konziliumra Győrbe urológushoz, Nagykanizsàra sebészhez. Győrben kiderült, hogy a húgyhólyagom is érintett. Megkaptam az időpontot a műtétre! 2017. Július 11.-e! Július 10.- én feküdtem be Nagykanizsàra a kórházba. Másnap volt a műtét. A műtétemre utazott Győrből az urológus, Pécsről a nőgyógyász prof. és a Kanizsai sebész mellé bejött plusz 1 sebész is.

unnamed_3.jpg

A műtétem 9 órán át tartott. Este 8- kor kerültem az Intenzív Osztályra. Kaptam EDA kanült, szúrtak Centrális vénát. Onnan kaptam a tápszert napokon át. Pár napig mozdulni sem tudtam. Deréktól lefelé nem tudtam mozogni és nem is éreztem semmit. Gyógytornász foglalkozott velem szinte egész nap. 4-5 nap után tudtam egy minimálisan mozgatni az ágyban a lábam. A műtét alatt követték a bal vesémet és a húgyvezetéket. Vastagbelemből 2 helyről vettek ki szakaszt. 10 cm-t. Vékonybelemből 4 cm- t. Metszették a végbelemet, hüvelyemet. Az egész hashàrtyàról fejtettek le Endot. Bal petefészekből cystàt vettek ki. Mindkét méhtartó szalagról is fejtettek le endometriózist. A húgyhólyagból is vágtak egy részt. 

Stomàt nem kaptam! 16 napot voltam bent a kórházban, ebből 4 nap intenzív osztály. Sokat szenvedtem, széklet nem nakart elindulni. 10. napon volt először. Előtte már passzázs vizsgálatot csináltak, az döntötte el, hogy újra műtét, vagy sem. Hólyag retenció is kialakult, így katéterrel jöhettem haza. 3 hétig volt bent. Sok minden még nem tökéletes. Vizsgálatokra kell járnom. Most voltam has- és kismedencei  MR vizsgálaton. Az eredmény: mindkét petefészkem tele van cystàkkal. A Douglas üregembem újra ott van a Endometriózis! 

Mennem kell az eredménnyel konziliumra Kanizsára a sebészhez! 

A történetemmel erőt szeretnék adni mindenkinek, aki műtét előtt áll. Illetve figyeljetek a tünetekre! Ne hagyjátok magatokat! A menstruációs fájdalom nem normális dolog! 

Fontos: Az endometriózis történeteket az érintettek írják, saját tapasztalatukat és érzéseiket megfogalmazva. Ezeket a személyes beszámolókat módosítás nélkül adjuk közre a blogon, ezért a történetek nem tükrözik az Alapítvány véleményét és mivel nem szakértők írják, nem alkalmasak diagnózisra és nem helyettesítik az orvosi konzultációt. Ha bármilyen tünetet észlelsz magadon ami alapján endometriózisra gyanakszol, keress fel egy specialistát vagy keress meg minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7414032432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása