Endometriózis Magyarország

Nőgyógyászati laparoszkópia és hiszteroszkópia - hiánypótló kiadvány

2018. október 05. - saladrienn

Hiánypótló, napjaink korszerű nőgyógyászati-sebészeti szemléletét tükröző, a laparoszkópos és hiszteroszkópos eljárások elméletét és technikai kivitelezését összefoglaló könyv jelent meg, mely biztos alapot jelent a mindennapi gyakorlatban.

A Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társasága 17. Kongresszusán volt alkalmunk beszélgetni Dr. Gerő György és Dr. Molnár G. Béla szerkesztőkkel a könyv jelentőségéről.

Az endoszkópos sebészet fejlődése nagyon gyors ütemű, a műtéti eljárások minden területen rohamosan fejlődnek. Közben a korábban egységes sebészi szakmák tovább specializálódtak, ma már aligha lehet minden területen egyformán magas színvonalat elérni. Ugyanakkor egy-egy szakmai profil területén belül mindinkább elvárás a módszerek legmagasabb szintű elsajátítása. Az endoszkópos operálás egy technika, aminek megtanulása hosszú és nehéz. Ehhez kíván segítséget adni ez a kézikönyv.

 

A szerkesztők arra törekedtek, hogy mind a kezdő, mind a haladó endoszkóposok számára újdonságot jelentsen a 40 szerzőtárssal együtt megírt közel 60 fejezet. A műtéti felvételek, a kiegészítő grafikák és képek, a kiemelések olvasmányossá, szemléletessé és könnyen érthetővé teszik a sokszor bonyolult műtétek leírásait. A könyv első része az oktatás, a tanulás, a műszerismeret és az alapvető műtéti technikák témakörét tárgyalja a klinikus, az operáló orvos szemszögéből. A laparoszkópiával foglalkozó második rész az utóbbi években előtérbe került műtéti eljárásokat ismerteti olyan formában és részletességgel, hogy az olvasó  inspirációt érezzen saját műtéti repertoárjába is felvenni az adott eljárást. Ezek között szerepel például az endometriosis és a malignus elváltozások sebészete, a myoma és az infertilitas kezelése. Ismertetésre kerülnek a társszakmák legfontosabb tudnivalói is. Külön fejezetek hívják fel a figyelmet egy-egy, eddig az érdeklődés perifériájára szorult szempontra, így az asszisztáló orvos és a műtősnő szerepére, az ergonómia és a műtéti feltárás fontosságára, a betegfelvilágosítás és a dokumentálás elvárásaira, az egynapos és ambuláns sebészet lehetőségeire. A hiszteroszkópos beavatkozásokat ismertető harmadik rész szemléletváltást közvetít mind a diagnosztikus, mind az operatív eljárások területén.

 89ec439c-fa19-428d-a04a-1c5419ebf87d.jpeg

Fotón: Dr. Molnár G. Béla, Salamon Adrienn, Dr. Gerő György

A könyv nélkülözhetetlen mindazok számára, akik folyamatos szakmai fejlődésüket fontosnak tartják és nyitottak az új ismeretek megszerzésére. Kiemelten ajánljuk nőgyógyász rezidenseknek és szakorvosjelölteknek, valamint azon szakorvosok számára, akik el kívánják sajátítani az endoszkópos technikát, de haszonnal forgathatják sebészek, urológusok, aneszteziológusok és a mindennapi betegellátásban részt vevő családorvosok is.

Forrás: Semmelweis Kiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7814261611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása