Endometriózis Magyarország

Családtervezés endometriózissal - Nem kell lemondanod a babáról

2018. november 28. - saladrienn

Tudjuk hogyan kellene helyesen élni, hiszen a csapból is ez folyik. De vajon csináljuk is vagy ez is csak olyan, mint bármelyik szilveszteri fogadalom? Sokan halogatósak és mindig csak azt mondják, „Majd holnap”. Magadra ismertél? És mi van akkor, amikor kiderül, hogy valami nincs rendben egészségileg? Van megoldás? Szóba jöhet még a babavállalás?

Egy tapasztalt édesanyával most épp arról beszélgettem, hogy ő miként készült, hogyan élte meg a családtervezés időszakát, miközben endometriózist állapítottak meg nála.

 
46514384_977557279119448_3075297790545362944_n.jpg

Készültél tudatosan a fogantatásra? Bevontad a férjedet ebbe az időszakba?

Nagyon tudatosan készültem a babavárásra. Mivel tudtuk, hogy súlyos endometriózisom van, ezért makrobiotikusan táplálkoztunk mindketten, és amennyire lehetett próbáltunk egy stresszmentes nyugodt életet kialakítani magunknak. Ebben a férjem maximálisan partnerem volt és mindenben támogatott engem.   

Voltál valamilyen szűrővizsgálaton?

Mivel hamar megfogant a kisfiam, így a kötelező rákszűrésen kívül, nem volt szükség komolyabb vizsgálatok elvégzésére.

Az endometriózis gátolt a fogantatásban?

Mivel mi csak az endometriózis műtét után kezdtünk el próbálkozni a gyerekkel, ezért azt nálam nem lehetett tudni, hogy ez lett volna-e az akadálya a teherbeesésnek. A műtét után 4 hónapra viszont várandós is lettem.

Kiderült, hogy mitől alakulhatott ki?

Szerintem a rengeteg munka és stressz miatt alakult ki. Abban az időszakban minimális időt szántam a testem, lelkem, szellemem egyensúlyára. Amióta tudom, hogy endometriózisom van, azóta sokkal jobban betartom a saját határaimat és tiszteletben tartom az énidőmet.

Mennyi ideig tartott meggyógyulnod és milyen vizsgálatok voltak ehhez szükségesek?

Az endometriózisból nem lehet kigyógyulni sajnos. Ami a műtét utáni testi gyógyulást illeti, az pár hét alatt lezajlott. Azóta is rendszeresen járok Dr. Bokor Attilához kontrollokra. Tudom, hogy ezek sem jelentenek tökéletes biztonságot, de folyamatosan eljárok Shiatsu kezelésre, sokat meditálok és próbálok nagyon odafigyelni arra, hogy az életem kiegyensúlyozott legyen.

A férjed miben tudott ebben az időszakban támogatni?

A szeretetével, odafigyelésével tökéletes támaszom volt mindig és bármiben számíthatok rá. 

A várandósságod alatt kaptál plusz figyelmet a vizsgálatok során?

Ugyan, sajnos nem volt komplikációktól mentes, de ennek nem volt köze az endometriózishoz. Ugyanazok a kötelező vizsgálatok voltak nálam is, mint bárki másnál.

Gátolhatja ez a betegség a baba természetes világra hozatalát?

Az endometriózis önmagában nem akadálya, így ha egyéb egészségügyi problémája nincs, akkor a kismama nyugodtan készüljön a természetes szülésre.

Visszatérhet szülés után ez a probléma?

Sajnos a terhesség önmagában nem gyógyír erre a problémára. Várhatóan a várandósság és a szoptatás alatt, ha nincs menstruáció, akkor nem alakul ki az endometriózis és nem erősödnek a tünetek. De, hogy ki marad tünetmentes és kinél indul be újra, azt pont ugyanannyira nem lehet tudni, minthogy a betegség maga mitől alakul ki. Az biztos, hogy a helytelen táplálkozás, a sok stressz, szorongások, mozgásszegény életmód erősítheti ezt a folyamatot.

Mi a legfontosabb tanácsod annak, aki a kezébe kap egy ilyen diagnózist?

A legfontosabb szerintem, hogy mindenki, aki ilyet kap, értse meg, hogy innentől kezdve a lelkének mindenféle problémájával éppúgy foglalkoznia kell, mint a testével. El kell fogadni, hogy bár nagyon fontos az orvosi kezelés, akár a műtét is, de önmagában nem fog senkit megmenteni az endometriózistól. Innen már egy tudatosabb élet kezdődik, amiben felfedezhetjük új, női önvalónkat, amit, ha pozitívan fogunk fel, akkor hihetetlen örömökre és magabiztosságra tehetünk szert.

 

Köszönöm a beszélgetést Gubányi Andreának!

Úgy gondolom mindenki, aki érintett ebben a témában, kapott hasznos tanácsokat útravalóul.

 

Írta: Farkasné R. Katalin

ElőkéSzülés blog főszerkesztője, kismama és babás jógaoktató, aerobic edző

https://elokeszules.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/elokeszules/

Instagram: https://www.instagram.com/elokeszules/

E-mail: elokeszules@gmail.com

(Kép forrása: www.pexels.com)

 

Fontos: Az endometriózis történeteket az érintettek írják (ebben az esetben egy blogger kérdéseire válaszolva), saját tapasztalatukat és érzéseiket megfogalmazva. Ezeket a személyes beszámolókat módosítás nélkül adjuk közre a blogon, ezért a történetek nem tükrözik az Alapítvány véleményét és mivel nem szakértők írják, nem alkalmasak diagnózisra és nem helyettesítik az orvosi konzultációt. Ha bármilyen tünetet észlelsz magadon ami alapján endometriózisra gyanakszol, keress fel egy specialistát vagy fordulj hozzánk bizalommal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8914397612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása