Endometriózis Magyarország

Endometriózis történetem - 20. Cserháti Gabi

2018. december 08. - saladrienn

Cserháti Gabi mioma.hu: az én történetem

Fiatalkori előzmények

Az én történetem a 33 évvel ezelőtti időkre nyúlik vissza. Hat éves koromtól minden nap edzésre jártam, az egri főiskolai torna klubban szertornáztam. 18 éves koromban főiskolai testnevelés szakra készültem, ennek következtében (1985) 61 kg-ról 50 kilóra fogytam. A menstruációm félévre megszűnt. A nőgyógyászom fogamzásgátló tabletta szedését írta elő. A „tabletta szabályozza a menstruációs ciklust” gondolat jegyében 16 évig szedtem hormontartalmú készítményeket.

Mai tudásom szerint természetes egészséges táplálkozással, 5 kg hízással, kevesebb és lazább edzésekkel kellett volna helyre állítani a hormonháztartást és a menstruációs ciklust.

gabi-oliver.JPG

Mióma tünetek

16 év elteltével hagytam abba a tabletták fogyasztását. Két három hónap elteltével éreztem, hogy egyre rosszabb a közérzetem. A valódi menstruáció erős alhasi fájdalommal, görcsökkel, erős vérzéssel, rosszullétekkel jelentkezett. Fájdalomcsillapító gyógyszereket használtam. 

Az az igazság, hogy a munkám miatt évekig elhanyagoltam magam. Egész évben napfény nélkül zárt terekben, irodában, kiállításokon dolgoztam. Elkövettem azt a hibát, hogy a táplálkozásommal évekig nem foglalkoztam. Sok tejterméket fogyasztottam, rengeteg tejes kávét ittam, előfordult, hogy napokig sós snacken, kávésüteményen, gyorskaján, műételeken „éltem”.

Gyermekvállalás mióma mellett

A sors iróniája, hogy ebben az időszakban 36 évesen határoztam el, hogy szeretnék gyermeket. Állapotomat látva a szakemberek a teherbeesésnek nem sok esélyt adtak. „Ha gyereket szeretne, keressen fel meddőségi klinikát!” hangzott a jó tanács. Nem érdekelt, mit mondanak az orvosok. Gőzerővel kezdtem el szedni vitaminokat, agykontroll gyakorlatokat végeztem. A lakást tele raktam Anyák lapjával, baba fényképekkel, Baba-Mama magazinokkal. Egy év TUDATI munka elteltével 41 éves koromban megfogant a kisfiam. 37 hét elteltével egészséges kisfiúnak adtam életet.

A császármetszés után tájékoztatott az orvosom, hogy a méhem tele van (8-10 db) babszem nagyságú miómákkal. A szülést követően egy év után jött meg a menzeszem.

Toaletthez kötve éltem az életet

A menstruációs ciklusom rövidült 28-ról 22-23 napra, a fájdalmaim erősödtek. Egyre gyakrabban, fél óránként kellett pisilnem. Éjszaka legalább háromszor kellett a mosdót felkeresnem. Menzeszkor csirkemáj nagyságú alvadt vérdarabok jelentek meg. Egyre több tampont, egészségügyi betétet használtam. Betéttel és tamponnal együtt egy órát sem bírtam ki, így is sokszor „átáztam”. A WC-ket nem győztem takarítani magam után, a kiömlő vér mindent elborított. Utazni nem tudtam. A nőgyógyászom korai változókort, mióma-kat, méhpolipot állapított meg.

A mióma súlyos vérszegénységet okozott

Menstruációt már csak 2-3 nap ágyban fekvéssel bírtam ki. Állandóan rossz kedvem volt, dolgozni alig tudtam, állandóan mindenkivel veszekedtem, úgy éreztem szorít a torkom és már levegőt is alig kapok. A párom unszolására kerestem fel a háziorvost, aki falfehér arcomat látva azonnal vérvizsgálatra küldött. Súlyos vérszegénységet állapított meg. Hemoglobin 68 (a minimum érték fele) vas 3 (a minimum érték harmada). Azonnal kórházba küldtek, ahol vértranszfúzión estem át. Három zacskó vérplazmát, vitaminokat, infúziót kaptam.

Egy napig voltam infúzióra kötve: egy kicsit visszakaptam az életet!

A kórházban határoztam el, hogy meggyógyulok!

Ki kell derítenem mi a bajom, mi okozza a rosszulléteket, az erős vérzést és a vérszegénységet? – gondoltam.

Diagnózis: mióma, adenomiózis

Négy szakorvost kerestem fel. A méhmióma egyértelmű volt, a javasolt kezelések különbözőek. Az orvosokat mindig megkérdeztem mi okozza a mióma-t, mi okozza az erős menstruációs vérzést, mi okozza a rövidülő menstruációs ciklust, mit tehetek én magam a panaszok csökkentése érdekében?

Az az igazság: választ nem kaptam.

Ekkor határoztam el, hogy magam keresem meg a választ a kérdésekre.

Ezért 2013-ban nőgyógyászati életmód blogot indítottam.

Közben eljutottam az ország egyik legnevesebb, jól felszerelt klinikájára. Itt állapították meg, hogy miómák mellett méhmegnagyobbodásom, adenomiózisom van.

Szakorvosi segítség és életmódváltás a gyógyulás érdekében

Laparotómia műtéttel eltávolították a méh mióma, adenomiózisos beteg területét. Egy napig intenzív osztályon voltam. Négy nap elteltével hagyhattam el a kórházat, hat hétig voltam táppénzen. A műtét utáni hasi szúrást másfél évig éreztem, de a korábbi panaszok megszűntek.

Gyógyulásom idejét a mióma kialakulásának okával, a természetes gyógymódok tanulmányozásával, az életmódváltás terveivel töltöttem.

Ekkor láttam, hogy a műtét helyett alternatív megoldások is léteznek.

mioma.hu célja a tájékoztatás: tanuljatok más hibáiból!

Elhatároztam hogy weboldalt indítok és a mioma.hu-n összegyűjtött információkkal segítek a hozzám hasonló panaszokkal rendelkező hölgyeket.

Tájékoztatással szeretném elérni, hogy a hölgyek ne kövessék el azokat a hibákat, amelyeket én elkövettem.

Szeretném felhívni a figyelmet a mióma, hormonális problémák valódi okaira, arra hogy ismerjék fel a hölgyek a hormonműködés és menstruációs panaszok közötti összefüggéseket.

Szeretnék hozzájárulni a mióma, hormonális problémák és változókori panaszokkal küszködő hölgyek számának csökkenéséhez.

Célom hogy a 38+ korosztály életminősége, közérzete javuljon.

Álmom és célom hogy a nőgyógyászati daganatos betegségek száma Magyarországon csökkenjen.

Cserháti Gabi

 

Fontos: Az endometriózis történeteket az érintettek írják, saját tapasztalatukat és érzéseiket megfogalmazva. Ezeket a személyes beszámolókat módosítás nélkül adjuk közre a blogon, ezért a történetek nem tükrözik az Alapítvány véleményét és mivel nem szakértők írják, nem alkalmasak diagnózisra és nem helyettesítik az orvosi konzultációt. Ha bármilyen tünetet észlelsz magadon ami alapján endometriózisra gyanakszol, keress fel egy specialistát vagy fordulj hozzánk bizalommal!

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr10014364741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása