Endometriózis Magyarország

Adenomiózis - Az egyik leggyakoribb, jóindulatú, nőgyógyászati problémákat okozó kórkép

2019. január 04. - saladrienn

 

Az egyik leggyakoribb, jóindulatú, nőgyógyászati problémákat okozó kórkép, az adenomiózis. 

 

Ez alatt azt értjük, hogy  a méhnyálkahártya beterjed a méhizomzat rostjai közé, a méhnyálkahártya és -izomzat határfelszíne alatt legalább 2,5 mm mélységben is vannak nyálkahártya szigetek. Ha a méhizomzatot egyenletesen beszűri a nyálkahártya, akkor adenomiózisról beszélünk, ha szigetszerű kisebb-nagyobb telepeket hoz létre a méhfalban, akkor adenomiómának hívjuk. (Kevésbé gyakorlott vizsgáló számára sajnos ez a megjelenési forma könnyen összetéveszthető a leiomiómával, ami a méhizomzat jóindulatú elváltozása, és így a téves dignózis mellett a nem megfelelő terápiás terv felállításához is vezet.)

Önálló kórképként leggyakrabban általában a 40 év feletti nőknél jelentkezik. Számos hajlamosító tényezőt sikerült már az adenomiózis kapcsán azonosítani. Természetesen a genetikai hajlam ennél a betegségnél is  kulcsfontosságú. Megjelenésének a valószínűségét azonban növeli a fiatalabb életkorban történő, egynél több terhesség kiviselése, a császármetszés, vagy más méhen végzett műtét. (A dohányzás az adenomiózis kialakulását egyértelműen késlelteti, de ez elenyészően  kicsi haszon a megszámlálhatatlan egyéb káros hatása mellett.)

 

40 év alatti megjelenésekor gyakran fordul elő más kismedencei kórképekkel együtt, mint leiomióma, endometriózis,  mélyen infiltráló endometriózis, vagy méhnyálkahártya polypus. Sajnos ezekben az esetekben a társbetegségek felismerése és megoldása gyakran eltereli a figyelmet az adenomiózisról, így az rövidebb-hosszabb időn keresztül kezeletlen marad.

 

A molekuláris biológiai módszerek segítségével sikerült megtalálni az összefüggést az adenomiózis és endometriózis között. Valójában mindkét esetben a méhnyálkahártya funkció zavaráról van szó. Adenomiózisban a méh izomzat sérül a rendellenesen megtapadó, és környezetét beszűró nyálkahártya sejtektől, endometriózisban pedig az egyéb kismedencei szerveken zajlik le ugyanez a folyamat.

 

Vezető tünete az erős és tartós alhasi fájdalommal járó menstruáció, valamint az elhúzódó bő vérzés.  A krónikus kismedencei fájdalom 15-20%-nak hátterében ez az elváltozás áll. Az esetek csak igen kis százalékában marad panaszmentes a beteg.

 

Nőgyógyászati vizit során figyelem felhívó az orvos számára, ha a fent említett panaszok mellett a vizsgálat során egy egyenletesen megnagyobbodott méhet tapint. A méh mozgatása nem ritkán fájdalommal jár.

 

A pontos diagnózis felállításához azonban szükség van képalkotó vizsgálatara is. Egy egyszerű hüvelyi ultrahang vizsgálattal  a rutin nőgyógyászati vizsgálatot kiegészítve már meg is születhet a diagnózis.  Tipikus esetben, a kissé elnyúlt, körte forma helyett, egy szinte gömb alakú, megnyagyobbodott méh jelenik meg a monitoron, a méh elülső és hátsó fala egyenetlenül megvastagodott, a méhizomzat szerkezete lyukacsos „svájci sajtra” emlékeztet, erezettsége fokozott. Bizonytalan esetekben elvégezhető kismedencei MRI vizsgálat is, de ez sajnos lényegesen drágább, nehezebben elérhető és nagyobb megterheléssel járó vizsgálat, mint az ultrahang.  

 

Terhesség vállalása és kiviselése természetesen egy adenomiotikus méh esetén sem lehetetlen. Előre jósolni azonban igen nehéz. Az elvégzett átfogó, nagy esetszámot feldolgozó tanulmányokból egyértelműen igazolódott, hogy a spontán teherbe esés nehezített ebben az esetben. Valamint nagyobb az esély méhen kívüli terhesség, spontán vetélés, koraszülés bekövetkeztére. A szülés kapcsán pedig gyakrabban fordulnak elő szövődmények a  károsodott méhizomzat elégtelen működése miatt, mint például fájásgyengeség, beilleszkedés rendellensség, atóniás vérzés.

 

Az adenomiózis kezelése kapcsán mindig mérlegelni kell a beteg jövőbeni gyermekvállalási szándékát, az életkort és, hogy az esetleges panaszok (erős, elhúzódó vérzések, alhasi fájdalom) milyen mértékben rontják az életminőséget.

Szerencsére többféle kezelési lehetőség is rendelkezésre áll. A szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták, vagy a méhen belül alkalmazott hormon tartalmú spirál igen hatékonyan függesztik fel a méhnyálkahártya káros invázióját mind méhen belül, mind azon kívül is. Végleges megoldást a méheltávolítás jelenthet. Azonban a kismedencébe kijutott nyálkahártya szigeteket a továbbiakban is kezelni, kontrollálni kell.

 

Sajnos az adenomiózist megszűntetni/meggyógyítani nem tudjuk. A felismerést követően a nőgyógyász elsődleges célja a betegség további terjedésének a megállítása. Kezelése hosszú távú együttműködést igényel a betegek részéről is. Éppen ezért az elsődleges szempont, hogy a beteggel egyetértésben, panaszait, igényeit figyelembe véve, egy személyre szabott, legjobb életminőséget hozó  kezelési alternatívát válasszunk.

 

Adenomiotikus méh ultrahang képe: gömbölyded alakú méh, megvastagodott hátsó fal, benne két adenomióma különül el a méh izomzattól.

  

 

 

Írta: 

Dr.Szentirmay Apolka
Szülész-nőgyógyász szakorvos
MedEnd Intézet
SE-I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

Felhasznált irodalom:

A szülészet-nőgygyászat tankönyve

Szerk.:Papp Zoltán

Semmelweis Kiadó, 2007

 

Szülészeti –Nőgyógyászati Ultrahang Diagnosztika

Szerk.:Tóth Zoltán és Papp Zoltán

White Golden Book, 2006

 

An update on adenomyosis.

Levy G1, Dehaene A, Laurent N, Lernout M, Collinet P, Lucot JP, Lions C, Poncelet E.

Diagn Interv Imaging. 2013 Jan;94(1):3-25. doi: 10.1016/j.diii.2012.10.012. Epub 2012 Dec 12.

 

From Clinical Symptoms to MR Imaging: Diagnostic Steps in Adenomyosis

H. Krentel, 1 C. Cezar, 2 S. Becker, 3 A. Di Spiezio Sardo, 4 V. Tanos, 5 M. Wallwiener, 6 and R. L. De Wilde 2

Biomed Res Int. 2017; 2017: 1514029.

Published online 2017 Dec 4. doi:  [10.1155/2017/1514029]

 

Myomas and Adenomyosis: Impact on Reproductive Outcome.

Vlahos NF1, Theodoridis TD2, Partsinevelos GA3.

Biomed Res Int. 2017;2017:5926470. doi: 10.1155/2017/5926470. Epub 2017 Nov 6.

 

Adenomyosis: a systematic review of medical treatment.

Pontis A1, D'Alterio MN2, Pirarba S2, de Angelis C3, Tinelli R4, Angioni S2.

Gynecol Endocrinol. 2016 Sep;32(9):696-700. Epub 2016 Jul 5.

The Impact of Adenomyosis on Women's Fertility.

Harada T1, Khine YM2, Kaponis A3, Nikellis T4, Decavalas G5, Taniguchi F6.

Obstet Gynecol Surv. 2016 Sep;71(9):557-68. doi: 10.1097/OGX.0000000000000346.

 

Kép: saját anyag

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8714470180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása