Endometriózis Magyarország

Endometriózis műtétre készülök - Pócs Erika főnővér tanácsai

2019. február 09. - saladrienn

Kedves Páciensek!

Felkérést kaptam, hogy tájékoztatást adjak azzal kapcsolatban, hogy Klinikánkon, mire érdemes figyelni a műtét előtt és után, melyek azok a tárgyi dolgok, amelyekre esetleg szükség lehet.

Mivel ez a tájékoztató egy blogba készül, arra gondoltam, hogy a közvetlenebb kapcsolat kedvéért hátra hagyom a magázódást!

48419457_577261092720500_4110183114137927680_n.jpg

A bevezetőmben tájékoztatnálak Benneteket arról, amiről talán már értesültetek is, hogy 2018 augusztusában a Semmelweis Egyetem Szenátusa megtárgyalta és elfogadta az I. Sz. és a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika összevonásáról szóló előterjesztést. Ennek következtében 2018. október elseje óta Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája egyesített működésben zökkenőmentesen, I.sz. Baross utcai részleg és II. sz. Üllői úti részleg néven folytatja tovább a munkáját.

A klinikaigazgató személye még kérdéses. A pályázatok elbírálása a közeljövőben megtörténik. Valószínűleg lesznek majd változások . A nőgyógyászatot érintő módosításokról szívesen adok majd tájékoztatást. 

Tudomásom szerint az Endometriózis Centrum a megszokott keretek között működik majd továbbra is. 

A Centrumvezető szakorvosa a SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegén (1088 Budapest, Baross u. 27.) : Dr. Bokor Attila (szülész- nőgyógyász, egyetemi adjunktus, laparoscopos csoportvezető)

Endometriózis Ambulancia Rendelés ideje: kedd 13.00-15.00, péntek 9.00-13.00 A rendelő orvosok: Dr. Csibi Noémi és Dr. Dobó Noémi Bejelentkezés: Hétfőtől- Csütörtökig 8-14:00 között a 06 1 459 1500/54278-as telefonszámon lehetséges!

A Baross utcai részlegben a betegfelvétel a műtétet megelőző napon történik. Kivételt képeznek a hétfői műtétes betegek, akiknek péntek délelőtt kell megjelenni a nőgyógyászati ambulancián. Az e napon felvételre kerülő betegek ettől a dátumtól kezdődően a munkahelyükről már távollévőnek számítanak.

Kérjük, hogy felvételkor hozd magaddal a személyi igazolványodat, lakcím kártyádat, betegbiztosítási (TAJ) kártyádat. Kérjük, ha bizonytalan a jogviszonyod, tájékozódj a legközelebb eső OEP kirendeltségen.

Felhívom a figyelmeteket arra, hogy a műtét előtti kivizsgálás része az előre egyeztetett időpontban / Tel.szám: 06 1 459 1500/54257 –es melléken / történő aneszteziológiai vizsgálat, amelyre magatokkal kell vinni a kezelőorvos által előírt, és a területi szakrendelőben elvégzett vizsgálatok eredményeit: vérkép, ionok, máj-vesefunciós vizsgálat, alvadási paraméterek, vércsoport ellenanyagszűrés, mellkas röntgen és EKG vizsgálat eredményeit.

Pajzsmirigy problémákkal kezelt betegeknél kérik még a TSH vizsgálatot, ill. az endokrinológusi szakvéleményt.

Időt spórolhat meg mindenki azzal, hogy ha bármilyen krónikus betegséggel küzd, mint pl: szív-tüdő, érrendszer, pajzsmirigy, cukorbetegség, idegrendszeri betegség, ezekben az esetekben már az aneszteziológiai konzíliumra magával viszi, azt a szakorvosi javaslatot, amiben engedélyezik a műtétet.  (Ez sokszor jelent problémát!)

Ezek az eredmények a műtét napján nem lehetnek régebbiek, mint 1 hónap, kérjük, hogy erre különösen figyelj! 

Az aneszteziológia ambulancián történő vizsgálaton, a megbeszélés során személyesen is fel lehet tenni kérdéseket az érzéstelenítéssel, altatással kapcsolatban.

Mindig el kell hozni az előző zárójelentéseket, korábbi leleteket és a jelenleg szedett gyógyszerek listáját is. Ezekről másolatot készítünk a kórlapba és az eredeti dokumentumokat visszaadjuk.

A felvétel napján tehát ezeket a leleteket mind be kell mutatni a nőgyógyászati ambulancián.

Ha a tervezett kórházi befekvéskor vagy az előtte lévő napokban már  nem érzed jól magad, náthás vagy, fáj a torkod, köhögsz, netán lázas vagy, esetleg kijött az ajakherpeszed vagy aftát észlelsz a szádban, feltétlenül hívd fel előbb kezelő orvosod vagy a felvételkor mindenképp jelezd, kérlek. Roppant bosszantó, hogy átesel egy előkészítésen és egy kis parányi afta a műtőasztalon keresztül húzza a számításaidat.  

Az adminisztrációs feladatok elvégzése után érkeznek a betegeink a fekvőbeteg osztályra.

A nőgyógyászati osztály a klinika 2. emeletén található. 27 ággyal rendelkezünk. Van 2 db 1 ágyas kórtermünk, ami 14 ezer ft/éjszaka árért vehető igénybe.  2-3-4 ágyas kórtermeink vannak, amik alap dolgokkal vannak felszerelve.

Be lehet hozni TV-t, rádiót, laptopot. Ezek használatakor azonban kérünk, légy tekintettel szobatársaidra. Ékszert, nagyobb értékben pénzt lehetőleg ne hozz magaddal. Amennyiben valamilyen oknál fogva ez elkerülhetetlen, kérjük fokozottan ügyelj értékeidre. Amennyiben igényled, a klinika Gazdasági Irodájában van lehetőség értékmegőrzésre. A kórházba behozott pénzéért, értéktárgyakért az intézmény csak ebben az esetben tud felelősséget vállalni.

Az adminisztratív teendők elvégzése után kapsz egy az azonosító karszalagot és az osztályon szolgálatot teljesítő szülésznő/ápolónő megmutatja Neked a kórtermet és az ágyat. A klinikán használhatod saját hálóruhádat, de biztosítunk klinikai hálóinget is szükség szerint. Kérjük, hogy hozz magaddal váltás fehérneműt, eü.betétet, WC papírt, tisztálkodási szereket (törölköző, tusfürdő, mosdószivacs, fésű, fogkefe), köntöst, zoknit, papucsot, poharat, szívószálat, evőeszközt, innivalót. Szükség lesz egy kisebb méretű táskára vagy szatyorra is, amit majd az intenzív osztályra kell vinni magaddal. Ebbe kell majd összekészíteni a tisztálkodási szereket, innivalót, fehérneműt, betétet, mindazt,  amire a műtét után szükséged lehet. Ezt csak azért emelném ki, mert sokan erre nem gondolnak. Az intenzív osztályra csak olyan táskát lehet bevinni, ami befér az éjjeli szekrénybe!

Utcai ruháidat és személyes tárgyaidat a kórteremben levő kulccsal ellátott zárható szekrényben helyezheted el.

Az osztályos felvételnél tájékoztatunk a kórház házi rendjéről, beszélünk a műtétről és a pontos műtéti előkészítésről.

Mélyen infiltráló hólyag- és bélendometriózis kapcsán a műtétet megelőző napon elkezdjük a bélelőkészítést. Ez az előkészítés az operáló orvos utasításának megfelelően kell, hogy történjen. A mi klinikai protokollunk szerint Picoprepes bélelőkészítést alkalmazunk.

A Picoprep egy hashajtópor, ami a belek működésének a fokozásával fejti ki hatását. Más hashajtóval ellentétben ez a bélben visszatartja a folyadékot, így segítve elő az átmosó hatást. Mivel ez a fajta gyógyszer nem szerepel az egyetemi gyógyszerlistánkban, így a betegek a műtétet megelőző orvosi konzultáción kapnak hozzá receptet. Célszerű ezt már a kórházi befekvés előtt kiváltani és a felvétel napján magaddal hozni!

A Picoprep 1 tasakját 2 dl vízben feloldva kell meginni, majd innentől számítva 6 óra múlva a következő tasak port. Az előkészítés alatt 4-5 l folyadék bevitele elengedhetetlen. Mindenki a számára kedvelt folyadékot válassza erre napra. Természetesen itt is csak a szűrt, szénsavmentes italokban kell gondolkodni. Biztosítani tudunk teát illetve ebédre szűrt levest. Zárójelben jegyzem meg, hogy az otthon elkészített leves melegítésére is van lehetőség! Az osztályon van mikrohullámú sütő, így azt bármikor lehet használni. Vannak pácienseink között olyanok, akik nehezebben viselik ezt az „éhezős” napot. Nekik javaslom, hogy szerezzenek be fehérje italokat. Mi Fresubint tudunk adni, de mindenki az igénye és pénztárcájának megfelelően kiegészítheti ezt.

Kérünk, hogy a műtétet megelőző 48 órában már ne fogyassz alkoholt, szénsavas -, rostos italokat és puffasztó ételeket!

Az előkészítés része a szőrtelenítés. A szeméremtest teljes szőrtelenítése a műtét előtt történik - egyszerhasználatos borotvával -, amit az osztályos nővér végez el. Sokan idegenkednek ettől. Mindenki megnyugtatására mondom, hogy az otthon elvégzett szőrtelenítést és gyantázást is elfogadjuk.

Pár szó a körmökről. Lehetőség szerint senki ne érkezzen színes körmökkel. Ma már engedékenyebbek az aneszteziológusok is, de jobb, ha betartjuk a szabályokat. A műtét ideje alatt az ujjbegyre helyezett pulzoximeter - ami a vér oxigén szintjét méri- működését megzavarhatja a körömlakk, géllakk.

A látogatási renddel kapcsolatban egy-két információ: az osztályon 16 és 18 óra között van látogatás. Hétvégén és ünnepnapokon a délutáni időpontok mellett, még délelőtt, 10-12óra között is lehetőséget biztosítunk a hozzátartozók fogadására. Rugalmasan szoktuk ezt kezelni, hiszen átérezzük mindenki helyzetét, de mind az osztályos munkarend és mind a betegek szeméremérzetét szem előtt tartva, megkérünk minden hozzátartozót, hogy a kórtermekben kerüljék a látogatást. Látogatási időben a folyosón, míg látogatási időn kívül a társalkodó térben van erre lehetőség. Az intenzív osztályon szigorúbb szabályok szerint engedik be a látogatókat. Ott csak délután 16 és 17 óra között engedélyezik a látogatást.

Ejtsünk egy pár szót a műtét utáni napokról is.  Számítani kell arra, hogy a bélműtét után továbbra is csak folyadékot fogyaszthat a beteg, mindaddig, amíg nincs széklete, segítve ezzel a bélvarratok gyógyulását. Így tehát a folyadékpótlásra gondolni kell. A tea, a szűrt gyümölcslé, a leves, a fehérjeitalok változatos fogyasztásával legalább még 2-3 napot ki kell így bírni. A hasüregben elhelyezett drain további rossz közérzetet okozhat. Ha van rendszeres székletürítés, akkor ennek az eltávolítása megtörténik.

A további jó hír, hogy ezt követően folyékony-pépes étrendre térhet át minden beteg. Pl.: zöldségleves, kumplipüré - párolt hússal, tejbegríz. Otthonról is érkezhet egy kis kiegészítés. A lényeg, hogy ne legyen nagyon fűszeres, rostos és puffasztó. Inkább párolással készüljenek, zsír- és zsiradékszegény legyen. A nyers gyümölcsök fogyasztása a műtét utáni első héten nem ajánlott. Helyette inkább kompót vagy befőtt formája ajánlható. Az első 2-3 hétben az apró magvas- és az aszalt gyümölcsök is kerülendőek. Egyébként az osztályon lehetőséget biztosítunk dietetikussal való konzultálással, ami segítség lehet mindenki számára az otthoni étkezésben.

A műtét során a hasüregbe pumpált szén-dioxid, sajnos a posztoperatív időszak másik kellemetlensége. A kulcscsontnál, a lapockáknál okoz erős, szúró, nyilalló fájdalmat. A sétálgatás, a bő folyadékfogyasztás csillapíthatja a kellemetlen panaszokat. A műtét utáni fájdalomcsillapítás az epidurális kanülön keresztül történik, de az infúzióban adott fájdalomcsillapító is hatékony szokott lenni. Kizárólag és csak is orvosi engedéllyel alkalmazható Espumisan vagy Degasin tbl. a szélhajtásra. A tünetek enyhítésére a megfelelő testhelyzet megválasztása is célravezető lehet. A kényelmesebb fekvőhelyzet biztosítására az ágy fejrészének megemelését szoktuk javasolni, de akár egy derék részhez elhelyezett kispárna is jótékony hatású lehet.

Ijedtséget szokott okozni a betegek körében, hogy a hasűri drain és a bőrvarratok  mellett folyamatosan szivárog a váladék. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ez nem kóros. Ezért is szoktuk ebben az időszakban a klinikai hálóinget előnyben részesíteni, mert naponta többször is át kell a kötést cserélni és ezzel együtt a ruházatot is lecserélni.

Nagyon nehéz időszak ez mindenki számára. Bármennyire is furcsa még nekünk az ápoló személyzetnek is, hiszen mindenkiért egyformán izgulunk és aggódunk.

Tudom, hogy nem lehet mindenkinek megfelelni, de még ha korlátozottak is a lehetőségeink, mi és a kórházi személyzet azon vagyunk és leszünk, hogy a gyógyulásotokat és a mielőbbi felépüléseteket segítsük.   

Remélem sikerült hasznos információkat átadnom és ezzel együtt megkönnyíteni a „felkészülést”!

Ha eljön a várva várt és ugyanakkor a rettegett nap, a nőgyógyászati osztályon dolgozók, Veletek és családtagjaitokkal kölcsönösen együttműködve, egymást segítve, azon leszünk, hogy elviselhetőbbé tegyük a kórházban eltöltött napokat.

Jó egészséget kívánok Mindenkinek.

Üdvözlettel. Pócs Erika - főnővér

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6114616410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása