Endometriózis Magyarország

Tudtátok, hogy kicsiny országunkban, Harkányban micsoda kincs rejtőzik?

Avagy nőgyógyászati problémák kezelése a Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórházban állami támogatással

2019. június 04. - cskbr

Endometriózisban érintettként az orvosi kezelések mellett sokféle alternatív gyógymódot kipróbálunk tüneteink enyhítése érdekében. Gyakran rengeteg pénzt és energiát befektetve igyekszünk élhetőbb életminőséget elérni, mégsem jön mindig a vágyott enyhülés. Bár a vörös húsok, a cukor és finomított ételek kerülése, valamint a rendszeres sporton kívül jelenleg nem ismert más, amely tudományosan bizonyítottan enyhítené az endometriózis tüneteit, vagy csökkentené kiújulásának esélyeit, mi mégis hiszünk benne, hogy létezik olyan alternatív terápia, amely segíthet, hiszen azt tapasztaljuk, hogy sok érintett életét teszi élhetőbbé a természetes gyógymódok alkalmazása.

Mi, a Női Egészségért Alapítvány önkénteseiként és érintettként is ezt az utat választottuk, és a gyors ám kevésbé hatékony instant megoldások helyett időt és energiát nem sajnálva úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a Harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórház 3 hetes balneoterápiás kezelésén, amely kifejezetten ajánlott endometriózis esetén, de más nőgyógyászati betegségek gyógyítását is hatékonyan kiegészíti.

„Három hét a családomtól, otthonomtól távol, idegen környezetben?!”

Igen, 3 hét. Itt most álljunk meg egy pillanatra és még mielőtt „elájulnánk”, gondoljunk bele: 3 hét egy élethez képest mennyire rövid idő? Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akiben első hallásra elnyúlt arccal tudatosodik, milyen sok idő is ez a családtól, otthontól távol. Tolonganak a kérdések, elengednek-e a munkahelyemről, beáldozzam-e a szabadságomat vagy menjek inkább táppénzre?! Arról nem is beszélve, hogy ez a kúra nem utolsósorban tervezést, az egész család részéről erőfeszítést és áldozatokat, érzelmi felkészülést is igényel. De ha túl vagytok az első sokkon, higgyétek el, egyre kevésbé tűnik megvalósíthatatlannak, hogy kiszakadj a megszokott környezetedből és végre csakis magadra és a testi-lelki gyógyulásodra koncentrálj. Meg kell érteni, hogy csak a kúraszerűen végzett kezelésektől várható eredmény.

Mit jelent a balneoterápia és miből áll a kezelés?

A kénes harkányi termálvíz egyedülálló módon olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan biológiai hatással bírnak.  Különleges összetételének köszönhetően nőgyógyászati problémák, a meddőség különböző eredetű formái, endometriózis okozta panaszok esetén, nőgyógyászati műtétek előtt és után, egyéb krónikus alhasi fájdalmakkal járó betegségek megoldásában nyújthat segítséget ez a korszerű, számos fizioterápiás eljárást is tartalmazó komplex gyógykúra.

Bár járóbeteg-ellátás keretében is igénybe lehet venni a kezeléseket, ezt sem az orvosok, sem mi nem javasoljuk. Ezt csak azután értettük meg, miután kézhez kaptuk az időbeosztást, amely a kezelések „órarendjét” tartalmazta. Reggel 8:00-tól általában délután 16:00-ig szinte teljesen be voltunk táblázva, hosszabb-rövidebb szünetekkel. Gyakorlatilag fekvőbeteg ellátás keretében lehet csak kivitelezni, hogy időben odaérj minden kezelésre. Sokkal kényelmesebb, mert csak átsétálsz a 2 percre lévő másik épületbe, majd utána pihenhetsz a szobádban, de kiülhetsz a napsütötte teraszra, vagy pihenőterembe.

Semmi másra nincsen szükség, mint egy nőgyógyászati leletre és egy háziorvosi beutalóra, a Természetes Gyógytényezőket Alkalmazó Krónikus Belgyógyászati Osztály – Nőgyógyászat Részlegére. A felvétel pontos feltételeiről és részletekről a Kórház oldalán tájékozódhattok:

https://harkanykorhaz.hu/nogyogyaszati-gyogykezeles/

img_20190419_112724.jpg

Akklimatizálódás és a kénes „illat”

Ha autóval érkezel Budapestről a szinte üres M6-os autópályán kell lenyomnod kb. 200 km-t, közeledve Harkányhoz -az év ezen időszakában- gyönyörű tájak mentén, sárgálló repceföldek, és zöld dombok kísérik majd utad.  A kórház épülete mellett több parkoló áll rendelkezésre (egész Harkányban fizetős a parkolás, de a kórházi parkolókat a városi tarifákhoz képest kedvezőbben tudod igénybe venni), a buszmegálló pedig  kb. 200 méterre van. Már az odavezető úton teljesen feldobódva utaztunk, távolodva a város zajától csudajó megérzéseink támadtak. Elsőre kicsit fura a kénes gyógyvíz mindent beborító „illata”, de 2 perc alatt meg lehet szokni, és már nem is érzed. A recepción a betegfelvétel flottul ment, irány a 4. emelet, ahol a főnővér készségesen mindent elmagyaráz, aláírat, papírt begyűjt, eligazít. Nekünk sikerült közös szobát is kapnunk, így amiatt nem kellett aggódnunk, hogy egy teljesen idegennel kell majd több hetet „együtt élnünk”. Így utólag viszont már ezt sem gondoljuk visszatartó tényezőnek, mert olyan jó fej, hasonló cipőben járó nőkkel ismerkedtünk meg a szomszéd szobákból, hogy bárkivel szívesen összebútoroztunk volna pár hétre.

A kétágyas szoba (mi a C épület komfort részlegét választottuk, ami felárral jár) egyáltalán nem ébresztett bennünk kórházi hangulatot, inkább hasonlítanánk egy tiszta, korrekt átlagos szállodai szobához. Az ágyakon kényelmes, új matracok, a fürdőben WC papír, elektromos szappanadagoló, erkély, TV stb. Elszállt minden félelmünk, tudtuk, hogy jól fogjuk érezni magunkat, mert minden adott hozzá.

img_20190419_090907-collage.jpg

Iszapgatya és társai

A kezelési tervet egy alapos kikérdezés és nőgyógyászati vizsgálat után az orvos állítja össze, ezután kell lebattyogni a diszpécserpulthoz, ahol elkészül az „órarended”. Ezt és a kezelőlapokat mi szentírásként őriztük és vittük magunkkal mindenhová, mert ez alapján tervezed meg az egész napodat és a kezelők is ezen adminisztrálnak.

A kúra során nekünk egyéni gyógyvizes kádfürdőt, iszapnadrágot, BEMER mikrocirkulációs kezelést, hát és has-gyógymasszázst, egyéni intim tornát, gerinctornát, valamint klinikai pszichológussal történő egyéni konzultációt és dietetikai tanácsadást írtak elő. Minden kezelésről nem szeretnénk hosszasan beszámolni, mert van, amit személyesen kell átélni, kipróbálni, viszont a kezelések gerincét jelentő iszappakolásról és a kádfürdőről muszáj mesélnünk nektek, mert ezek szenzációsak. Már önmagában az is feltöltő, hogy egész nap kivétel nélkül olyan kedves, alázatos szakemberek gondoskodnak a jóllétedről, hogy felvetődik a kérdés, mivel érdemeltem én ezt ki? A frissítő masszázson „sorstársba” botlottunk, aki ellátott minket jó tanácsokkal és tapasztalatokkal, a BEMER ágynál mindig intéztek felénk 1-1 jó szót, az iszapkezelésen megnyugtattak, ha picit stresszesen érkeztünk (egyikünk bizony néha dolgozott, és a nagy tanulság: vagy gyógyulsz, vagy dolgozol, a kettő együtt nem megy, felejtsd el a mindennapi taposómalmot!). Maguk a kezelések pedig szinte azonnal elkezdik kifejteni hatásukat.

img_20190424_090204-collage.jpg

A hévízi iszap és harkányi gyógyvíz keverékéből álló fekete iszapot egy iszapsegéd pakolja a kezelőágyra deréktájban, majd miután ő kiment a helyiségből, te belefekszel és a kezelést végző hölgy körbepakol 4-5 cm vastagon, bebugyolál 3 rétegbe (lepedő, pléd, orvosi fólia) és még vastag plédet is kapsz. Ebben kell pihenned 20 percet, közben az iszapban lévő ásványi anyagok diffundálnak a bőrödön keresztül és beindul a gyógyító folyamat. Ezután kivakarnak az iszapból és az ágy mellett lévő zuhanyzóban lemoshatod a tapadós feketeséget harkányi termálvízzel, ugyanis ez folyik a zuhanyból is, így dupla gyógyhatást érnek el. A pakolás után sok víz és pihenő ajánlott, de ezt nem is kell mondani, mert magadtól is csak erre vágysz. Pár kezelés után már érzed az alhasad, enyhén fájdogál, érezhetően elkezd „dolgozni” a tested és beindulnak az öngyógyító folyamatok. Természetesen mindezt diszkrét környezetben, csak azonos nemű kezelő láthat, női méltóságodat maximálisan meg tudod őrizni.  Az egész egyébként nagyon megnyugtató és pihentető, és ha elfogadod azt, hogy enyhe fájdalommal is járhat, semmi aggodalomra nincs okod.

„Érzem a hasamat!”

Az egyéni kádfürdőnél kis függönnyel elválasztott helyiségben te nyitod meg a csapot és teleengeded gyógyvízzel a kádat. Egy fali stopperóra indítása után már csobbanhatsz is és ismét 20 percre elmerülhetsz (a gondolataidban). Aki biztos kikapcsolódást akar, vigyen magával fülhallgatót, mert ha nem dugod be a füled, nagyon vicces történeteknek lehetsz fültanúja a szomszéd kezelőből. :D

img_20190419_112823-collage.jpg
A fentieken túl a BEMER ágyon heverészés is többeknél idéz elő melegség érzést, ami nem is csoda, hiszen a mikrocirkulációs mágnesterápia élénkíti az anyagcserét, fokozza a hajszálerekben is a véráramlást, aminek következtében a sejtek tápanyag és oxigén ellátottsága javul, a sejtek anyagcseréje felélénkül.

A masszázst nem lehet nem élvezni és persze az intimtorna áldásos hatásairól is biztosan sokan hallottatok már. A kórházban kiváló gyógytornász szakemberek segítettek bennünket e „mozgásforma” elsajátításában.

img_20190425_170730_1.jpg

A dietetikai tanácsadás alkalmával érdekes és bíztató beszélgetések zajlottak, öröm volt hallani, hogy a dietetikusok fiatal generációja már egy sokkal tudatosabb és helytállóbb reformtáplálkozást támogat, sőt endometriózis esetén igyekeztek az ilyenkor javasolt egyéni étrendet összeállítani.  – Igaz, Mi azért meglátogattuk párszor a közeli éttermeket, egy ízletesebb falat reményében. Érdemes bejárni a környéket is, a közeli ismert és szép helyek miatt: Palkonya, Villány, Siklósi vár, Máriagyűd, Tenkes. Egy alkalommal még Horvátországba is átbicikliztünk, csodás idő volt és a kardió edzés remek kiegészítője a terápiának.

Lelkileg is készülj fel!

A testi változások mellett beindulnak lelki folyamatok is, itt tényleg lehetőséged nyílik – ha megengeded magadnak – az ellazulásra, kikapcsolásra, a gondolataid rendezésére. A szobatársakkal folytatott beszélgetések, közös kirándulások, nagy séták, esti filmnézések kicsit visszaröpítik az embert az egyetemi évek hangulatába és gondtalan, felszabadult nővé válhatsz. Engedd meg magadnak ezt a „luxust”, hogy befelé figyelsz, nem rohansz, és élvezed a pillanatot és a kezelések gyógyító hatását. Lehetnek mély beszélgetések, közös felszabadító sírás, de egyedüli séták az erdőben, vagy egy vidám kirándulás a közeli Villányba  – ezek mind azt a célt szolgálják, hogy jól legyél és visszatérj önmagadhoz.

img_20190428_130217-collage.jpg

Összességében nagyon pozitív kép alakult ki bennünk a gyógyfürdőkórházról, és mindenkinek szívből ajánljuk. Az orvosok, a kezelőszemélyzet, mindenki azon fáradozik, hogy a lehető legjobban érezd magad. Endometriózissal az élet nem leányálom, de a legtöbb esetben karbantartható. Ha az orvos által felírt gyógyszerek mellett kiegészítő gyógymódokra is nyitottá válunk, a testünk és a lelkünk is meghálálja. Tartozunk annyival magunknak és leendő lányainknak, hogy megszeressük a testünket és gondoskodunk róla, higgyétek el, hosszú távon ez megtérülő befektetés.

img_20190419_185945-collage_1.jpg

Manger Eszter, Tóth-Berhát Katalin (Vodafone Angyal)

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4914878882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása