Endometriózis Magyarország

Endometriosis és terhesség - Dr. Csibi Noémi

2019. június 30. - cskbr

Az elmúlt néhány évben elsősorban az alapítvány fáradhatatlan munkájának köszönhetően az endometriosis egyre inkább jelen van a köztudatban és ennek köszönhetően egyre többen, illetve egyre fiatalabb életkorban keresik fel a nőgyógyászati rendeléseket azért, mert a betegségre jellemző tüneteket tapasztalnak, és diagnózist szeretnének. Nyilván minden esetben nem javasolunk első lépésben műtéti beavatkozást, célunk elsődlegesen a fájdalommentes életminőség biztosítása, amennyiben műtéti beavatkozás abszolút nem indokolt, konzervatív módon. Ez esetben ugyanakkor – tekintettel arra, hogy a biztos diagnózis és a pontos kiterjedés felmérése csupán laparoszkópia útján lehetséges – csupán esélylatolgatásra van mód. A fájdalommentesség elérésén kívül gyakorlatilag minden alkalommal felmerül az az aggódó kérdés, hogy a (lehetséges) betegség a teherbeesési esélyeket, valamint későbbiekben, sikeres várandósság esetén a terhesség kiviselését mennyiben befolyásolja.

listening-3557057_1920.jpg

Ismert, hogy az endometriosis gyakran, de nem minden esetben társul meddőséggel: irodalmi adatok alapján a meddőség a betegek körülbelül 40%-át érinti. A meddőség oka lehet elsősorban előrehaladott betegség esetén a petevezetékek lezártsága, azonban mindkét oldalon átjárható petevezetékek esetén is előfordulhat, tekintettel a kismedencében jelen lévő betegség által kiváltott gyulladásos környezetre. A meddőség okait számos szakirodalmi közlemény tárgyalja, azonban sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre az endometriosisban szenvedő várandósságok gondozására vonatkozó speciális kérdésekről, valamint az esetleges szövődmények gyakoribb előfordulásának kérdésköréről. 

Bár a klasszikus nézet szerint a terhesség során végbemenő hormonális változások kedvezőek az endometriosisra nézve és a betegek általában panaszmentesek a várandósságuk során, néhány közlemény alapján felmerülhetnek esetleges kedvezőtlen változások is a terhesség során. 

A következőkben a terhesség alatt is fennálló endometriosisról rendelkezésre álló tudományos ismeretek összefoglalása a célom, a leggyakoribb megjelenési formákra nézve, a teljesség igénye nélkül.

Endometrioma

A petefészek endometriosisának (endometrioma) felismerése relatíve könnyű, tekintettel a típusos ultrahangképre. Ismert, hogy a terhesség alatt diagnosztizált petefészek képletek közül az esetek 11%-ában endometriomával állunk szemben. Rutinszerűen műtéti beavatkozást nem javasolunk, azonban kivételt képeznek a 12. heti ultrahang vizsgálat során 6cm-t meghaladó méretű endometriomák, amelyek laparoszkópos fenestratioját (kilyukasztásával járó nyomáscsökkentését) javasoljuk a nagy méretű cystából adódó szövődmények (kipukkanás vérzéssel, megcsavarodás) megelőzése céljából. Egyéb esetekben ultrahangos utánkövetést javaslunk. Irodalmi adatok alapján az endometriomák 52%-a zsugorodik, 29%-ban változatlan maradhat, 20%-ban növekedési tendenciát mutat az ultrahangos utánkövetés során. A terhességi hormonális változásoknak köszönhetően a cysták ultrahangos megjelenése is változhat, és ez akár rosszindulatúság lehetőségét is felvetheti. Sajnos a petefészek képletek jó-, illetve rosszindulatúságát véleményező CA125 és HE4 tumormarkerek értékelhetősége várandósság esetén korlátozottan értékelhető, ugyanis a CA125 normál terhességben emelkedett, míg a HE4 csökkent lehet. Az endometriomák terhesség alatti követésében, amennyiben rosszindulatúság lehetősége merülne fel az elvégzett ultrahang vizsgálat során, MRI vizsgálat végzése javasolt (terhességben kontrasztanyag nélkül). Végső esetben sebészeti beavatkozás is szóba jöhet. Irodalmi adatok korlátozottan állnak rendelkezésre a terhesség alatt elvégzett méhfüggelék (petefészek és petevezeték) eltávolításának kimenetelét illetően, a betegek döntő többségében a szerzők hasmegnyitást (laparotomiát) végeztek, az ismert esetekben a beavatkozások szövődménymentesen zajlottak, egy kivétellel, ahol a műtétet követően középidős vetélés következett be. 

 Az endometriosis hatása a terhesség kiviselésére

Vetélési kockázat

Irodalmi adatok alapján felmerül a spontán vetélés gyakoriságának emelkedése az endometriosisban szenvedő várandósoknál. Egyes szerzők szerint gyógyszeres/sebészi kezelést követően a kezelés nélküli 52%-os vetélés kockázat 12%-ra csökkent, ugyanakkor más munkacsoportok a kezelés jótékony hatását a terhesség kiviselésére nézve csupán az enyhe endometriosisban szenvedő páciensek esetén figyelték meg, a középsúlyos-súlyos betegek esetén nem. Más szerzők szerint a vetélés kockázata a peritonealis, valamint a petefészek endometriosisban nagyobb volt, mint a mélyen infiltráló endometriosisban szenvedőknél.

Terhességi magasvérnyomás és praeeclampsia

A terhességi vérnyomásbetegségek, valamint az endometriosis kapcsolatát illetően a szakirodalom ellentmondásos információkkal szolgál. Egyes eredmények szerint a praeeclampsia valószínűsége jelentősen alacsonyabb, míg mások esetén jelentősen magasabb volt endometriosis mellett fogant várandósságokban, mint endometriosisban nem szenvedő terhesek esetén. Más adatok nem találtak különbséget az előfordulási gyakoriságokban a fenti csoportok között. 

Elölfekvő méhlepény , lepényleválás

Az elölfekvő méhlepényt illetően az endometriosisos páciensek bizonyos alcsoportjai tűnnek veszélyeztetettnek: irodalmi adatok alapján a hüvely- és végbél közötti kötőszövetet érintő mélyen infiltráló endometriosis (spatium csomó) jelenléte összességében hatszoros kockázatot jelent, és a lombik-program során fogant terhességekben is gyakoribb előfordulást találtak. A szülést megelőzően előforduló vérzéses szövődményeket illetően is ellentmondásos irodalmi adatok állnak rendelkezésre, egyesek emelkedett kockázatról, másol változatlan valószínűségről számoltak be. A lepényleválás kockázata nem emelkedett endometriosis mellett fogant terhességekben az elvégzett tanulmányok alapján. 

Koraszülés, magzati növekedési elmaradás (SGA)

Egyes szerzők az endometriosis mellett fogant terhességekben emelkedett koraszülés kockázatról számoltak be, amelyet a betegség által előidézett gyulladásos környezetnek tulajdonítottak. Más vizsgálatok ezt az összefüggést csak petefészket érintő endometrioma esetén látták, más elhelyezkedésű endometriosis esetén nem igazoltak nagyobb koraszülés-rizikót, sőt, más munkacsoportok semmilyen összefüggést nem észleltek az anyai endometriosis és a terhesség koraszüléssel történő végződése között. 

Időben világra jött, de növekedési elmaradást mutató újszülöttek világra hozatalának is nagyobb lehet a kockázata endometriosisban szenvedő várandósok esetén. Felmerült, hogy petefészket érintő endometriosisban, valamint lombikprogramot követően az SGA újszülöttek aránya nagyobb volt. Más vizsgálatok az endometriosis és a növekedési elmaradással született újszülöttek aránya között nem találtak összefüggést. 

Terhesség alatti sürgős szövődmények 

A terhességi hormonális változások endometriosis fennállása esetén a normál méhnyálkahártya (endometrium) szerkezeti átalakulásán (decidualisatioján) túl az endometriosis ilyen típusú átalakulását is eredményezik. Ennek köszönhetően a szöveti szerkezet megváltozik, az erek törékenyebbek, amely spontán vérzéshez, valamint szervfal-átfúródáshoz vezethet. Bár fenti szövődmények súlyossága megkérdőjelezhetetlen, megnyugvást kell jelentsen az a tény, hogy előfordulásuk extrém ritkaság, és az irodalmi beszámolók szerint az ilyen esetek kezelése mind anyai, mind magzati szempontból 100%-ig sikeres volt. 

 

Fenti összefoglaló a teljesség igénye nélkül készült. Sajnos ahogy látható, az irodalomban a terhesség alatti szövődményeket illetően ellentmondásos eredmények állnak rendelkezésre, azonban bejegyzésemmel semmiképp nem szerettem volna senkit elbátortalanítani, vagy a sikeres várandósságát aggodalommal terhelni. Az irodalom alapján az endometriosis mellett fogant várandósság nem támaszt speciális gondozási feladatokat, a fenti esetleges veszélyeztető tényezők aránya az összes megfogant terhességhez képest nem számottevő. Mindenkinek sok örömöt kívánok a várandósságához, amelyet gondos várandósgondozás mellett reményeim szerint szövődménymentesen viselnek majd. 

Szerző: Dr. Csibi Noémi
szülész-nőgyógyász, SE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314917464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása