Endometriózis Magyarország

Az endometriózis nem a hiszti latin neve

Endometriózis Világnap 2020 Szeged

2020. május 04. - cskbr

Március az egész világon az endometriózis hónapja (EndoMarch), melynek alkalmából önkéntesek programsorozatokkal hívják fel a figyelmet a betegségre.

A női egészséggel már fiatal korban foglalkozni kell! Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány orvosokkal, szakemberekkel szoros együttműködésben dolgozik, és egyik kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a korai diagnózis fontosságára, ezért létrehozta a Tini Edukáció programot és kifejlesztette a Lucy applikációt.

A személyes történetem kapcsán jelentkeztem önkéntesnek az Alapítványhoz 2019 áprilisában. Nagyon fontosnak tartom, hogy a lányok már egészen fiatalon figyeljenek testük jelzéseire és szükség esetén forduljanak szakemberhez. 9 éves voltam, amikor menstruálni kezdtem. Fiatalon sokat sportoltam, kézilabdáztam, jól tanultam, igyekeztem mindenhol a maximumot nyújtani. 15 éves koromra olyan fájdalmaim lettek, hogy nem tudtam iskolába menni, hányinger kíséretében, összegörnyedve, sápadtan feküdtem az ágyban a menstruációk alkalmával. Anyukám ekkor vitt el először nőgyógyászhoz, aki felírta a fogamzásgátló tablettát és egyszeriben elmúltak a tüneteim. Nagyon örültem, hogy minden megoldódott, nem is sejtettem, hogy mindez nem marad következmények nélkül.

kep2_1.png2011-ben a férjemmel úgy éreztük, hogy készen állunk a gyermekvállalásra, 27 éves voltam ekkor. Elhagytam a fogamzásgátlót, vártunk két hónapot, közben igyekeztem „felturbózni” a szervezetemet vitaminokkal, és odafigyeltem a táplálkozásra is. Rendszeresen fogyasztottam joghurtot, sajtot, sovány húsokat, tojást, teljes kiőrlésű kenyeret, hidegen sajtolt olajokat salátával, és rengeteg gyümölcsöt.

A gyermekáldás azonban nem akart megérkezni hozzánk, ezért felkerestem egy nőgyógyászt, aki a SOTE I-en dolgozott. Rengeteg vizsgálat következett, volt egy vetélésem, majd végül 2013 májusában sor került a laparoszkópia-hiszteroszkópia beavatkozásra, amelynek során III. szintű endometriózissal diagnosztizáltak. A műtétet egy endometriózis specialista végezte, aki oldotta az összenövéseket. Csak jóval később döbbentem rá, hogy milyen szerencsés voltam, hogy specialista kezelt, és talán ennek köszönhetően nem kellett többször kés alá feküdnöm.

A diagnózis után megrendültem. Azelőtt sosem hallottam az endometriózisról. A családomban másnak is volt fájdalmas menstruációja, mindeddig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget az egésznek, elfogadtam, hogy ez a női lét velejárója. Az orvosom azzal a javaslattal engedett haza a kórházból, hogy fél éven belül próbáljak meg természetes úton teherbe esni, mert a várandósság az egyik legjobb ellenszere az endometriózisnak, hiszen ha nincs ciklus, az összenövések sem tudnak kialakulni. Ha esetleg nem sikerülne, akkor fél év után jelentkezzek lombikkezelésre.

A műtétet követően nem enyhültek a menstruációs fájdalmaim. Kétségbeesetten kezdtem bújni az internetet, hátha találok valami kapaszkodót. A mozgás mindig része volt az életemnek, ezért most is ehhez az eszközhöz fordultam. Rátaláltam az ARWEN tornára, amelynek hamar éreztem jótékony hatásait. Áttértem a makrobiotikus étrendre, két hónapon belül enyhültek a tüneteim, a menstruációs fájdalom elviselhetővé vált, és 2013 decemberében megfogant a kisfiunk! Mivel szerettünk volna kistestvért, az orvos tanácsára nem késlekedtünk sokáig és 2016 márciusában megszületett második kisfiunk is, szinte napra pontosan másfél év korkülönbség van közöttük. A szoptatást követően menstruációhoz nem köthető, alkalomszerű alhasi fájdalom jelentkezett, amelyről megállapították, hogy adenomiózis okozza. A menstruációm viszont jelenleg fájdalommentes.

Időközben Budapestről Szegedre költöztünk. Az otthon töltött évek alatt figyelemmel kísértem az Alapítvány munkáját, nagyon hálás vagy nekik azért, hogy összefogják ezt a közösséget, kiállnak értük hivatalos fórumokon, és színvonalas szakértői segítséget nyújtanak. Szegeden is kezdett kibontakozni egy érintettekből álló csapat, és szerettem volna aktív szerepet vállalni a helyi közösség építésében. 2020 februárjában megszerveztem az első szegedi Endo Klubot, amelynek meghívott vendége dr. Altorjay Ábel szülész-nőgyógyász szakorvos volt. A későbbiekben rendszeresen tartunk majd ilyen találkozókat, amelyeken az endometriózist szakemberek segítségével több oldalról is megközelítjük. A célom, hogy minél többen halljanak a betegségről, és ezáltal minél korábban sor kerüljön a diagnózisra. A korai diagnózis hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb szövődmény alakuljon ki, és ez nagyon fontos! El kell érni az anyukákat, hiszen a kislányok akár már 10-12 évesen elindulnak a nővé válás útján. Számomra is sokat jelentett volna, ha már a tünetek jelentkezése után tudatosabban élem a mindennapjaim, és nem utólag, hosszú évek alatt szedem össze az információkat az endometriózissal kapcsolatban. Nem szabad elfelejteni, hogy „A fájdalmas menstruáció nem normális!”

A 2020-as Endometriózis Világnap szegedi rendezvénye is az ismeretterjesztés és a közösségépítés jegyében zajlott. Nagyon tetszik az Alapítvány 2019-es kampányvideójának szlogenje: NEM hiszti, NEM gyengeség. Endometriózis. Nem vagy egyedül. SEGÍTÜNK. Keress minket! Valóban nagyon fontos, hogy az ember ne magányosan élje meg a betegséget, hanem tudja, van kihez fordulni segítségért. A szegedi Endometriózis Világnapra egy kerekasztal-beszélgetést szerveztem A női egészség modernkori kihívásai címmel. A rendezvény megvalósulását több mint 15 személy, vállalkozás támogatta, amelyek a Facebook eseménynél kerültek említésre, és az Alapítvány nevében ezúton is hálásan köszönöm nekik a támogatást. A támogatók között volt a Rádió 88 Szeged is, amely programajánlójában többször is beharagozta a rendezvényt. A rövid bejátszásban lehetőségem volt beszélni az endometriózisról, ezáltal is segítve a célt, hogy minél több emberhez eljusson az információ. A város több pontján helyeztem ki plakátokat, és a támogatók is megosztották az eseményt.

A szegedi Katolikus Ház Dísztermében dr. Katona Renáta, szülész-nőgyógyász szakorvos, dr. Tekse István általános nőgyógyász, minimál invazív-endoszkópos sebész, meddőségi specialista, Dombi Edina alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, Zagyva Enikő Naliní női jóga oktató, yin jóga oktató, Szurmik Éva gyógytornász, Kriston Intimtorna tréner, viscelaris terapeuta, Jójárt Lilla funkcionális táplálkozási tanácsadó, valamint Csák Bori, az Alapítvány önkéntese beszélgetett. Nagy érdeklődés mellett zajlott a rendezvény, amely azt mutatja, hogy sajnos sokakat érintő problémáról van szó. Egy asztalnál ültek érintettek, orvosok, pszichológus és alternatív terápiával foglalkozó szakemberek. Az endometriózis egy rejtélyes és összetett betegség, ezért is fontos, hogy több oldalról közelítsük meg a témát. A meghívott szakemberek lehetséges utakat mutattak ahhoz, hogyan enyhíthetjük tüneteinket endometriózis mellett. Természetesen Szegeden több lehetőség is adódik az érintetteknek, az idei világnapon azért rájuk esett a választás, mert mindannyian hozzátettek ahhoz, hogy jelenleg tünetmentesnek mondhatom magam.kep1_1.png

A rendezvényt követően egy átfogó cikk jelent meg a Felelősen Magadért Egyesület (FEME) honlapján az endometriózisról, amelyben dr. Katona Renáta – aki szintén érintett endometriózisban –- osztotta meg szaktudását és tapasztalatait: https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/104-nem-kell-fajdalommal-elned.

Az eseményről a Délmagyarország is beszámolt az alábbi cikkben:
https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/200-ezer-nonek-okoz-szenvedest-5546865/

Békési-Tordasi Edit

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6315659324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása