Találkozunk jövő vasárnap?

2019. augusztus 04. - Női Egészségért

endometriozismagyarorszag készítette ezt a képet.

Önkéntesek jelentkezését várjuk az augusztus 11-én, Nyíregyházán megrendezésre kerülő jótékonysági futóverseny lebonyolításához.

endometriozismagyarorszag készítette ezt a képet.

Egyszerűen nem tudunk betelni a @happyskincosmetics Happy Life dezodorjaival!

endometriozismagyarorszag készítette ezt a képet.

Az Aviva torna - Mozgásterápia a női egészség megőrzése és helyreállítása érdekében

Könyves Ildikó, védőnő, egészség tanár, Aviva oktató

Könyves Ildikó vagyok, 2005-ben végeztem a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Szombathelyi Képzési Központjában védőnőként (iskolavédőnői szakiránnyal). A szakmában dolgoztam 3 évet, miközben továbbképeztem magam szintén Szombathelyen immár a Nyugat Magyarországi-Egyetem Savária Egyetemi Központban egészségtan tanárnak. Mindkét diplomámnak nagy hasznát vettem a munkám során.

10270305_10206827389535928_7882280385975872868_n.jpg

2011 nyarán ismerkedtem meg az Aviva módszerrel egy vetélés után. Szerettem volna magam helyrehozni egy természetes módszerrel. Innen egyenes út vezetett az Aviva oktatói képzés felé. Képesítésemet 2011 őszén szereztem nem titkolt céllal, hogy egész Zala megye területén segítsek rászoruló nőtársaimnak. Amióta oktatom az Aviva módszert Zala megyében számtalan megerősítést kaptam, hogy jó úton járok. 

Tovább

Alapítványunk önkéntese, Porkolábné Barbara a Nyíregyházi Televízióban beszélt az endometriózisról, saját történetéről, az általa szervezett Nyíregyházi Endo Klubról és az augusztus 11-én megrendezésre kerülő jótékonysági futásról.

endometriozismagyarorszag készítette ezt a képet.

Az anyai szervezet felkészülése a szülésre - Dr. Hupuczi Petronella

Változások a véralvadásban a várandósság során Ahogyan az előző cikkünkben már bemutatattuk, a várandósság során fokozódik a véralvadás, amely a terminusra éri el a maximumát. 

A terhesség során a véralvadás elváltozásai a normál élettani alkalmazkodási folyamatok részét képezik, amelyeket a megváltozott hormonális környzet, elsősorban a megemelkedett ösztrogén szint vezérel.  A méhlepény véráramlása a terhesség végén a két méhet ellátó ütőér (arteria uterina) áramlásának ~80%-a, 650-700 ml/perc. Ilyen magas véráramlás mellett a méhlepény leválása életveszélyes vérzést eredményezne, a szervezet azonban az alvadási folyamatok felerősítésével felkészül ennek kivédésére. A cél az, hogy a várandóság ideje alatt az a. uterina áramlása fokozatosan nőjön a növekvő magzat szükségleteinek kielégítése érdekében , és szüléskor, a placenta leválása után azonnal csökkenjen le.  


blood-1813410_1920.jpg

Tovább

A szülészeti vérzések kezelése - Dr. Hupuczi Petronella

A masszív szülészeti vérzés megfelelő kezelése több szakma összehangolt együttműködését igényli. Ez azt jelenti, hogy a szülész, aneszteziológus, transzfúziológus és a labordiagnoszta egymással párhuzamosan, folyamatos konzultáció mellett dolgoznak együtt, ideális esetben előre meghatározott és begyakorolt eljárásrend (protokoll) szerint. Az új ajánlások a vérkészítmények óvatosabb adását javasolják, mivel a nagy mennyiségű vérplazma adása fokozza a vér hígulását, alvadási faktor (különösen fibrinogén) tartalma kiszámíthatatlan, általában alacsony, valamint szövődményekkel járhat, ezért igyekezzünk csak azokat a véralvadási faktorokat pótolni, amelyek hiányoznak. Ennek logikus sorrendjében segít az ún. Görlinger-piramis (1. ábra). 

img_3020_png.jpeg

  1. ábra. Görlinger piramis (Waydhas C. és Görlinger K, 2009)

Tovább

Az én történetem - Berényi Gabriella

Endometriózis kisokos Hódmezővásárhelyen

Berényi Gabriella Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban tanít angolt és informatikát. Édesapja, Dr. Berényi Károly, gyermekorvos, továbbá a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány alapítója, ő maga pedig önkénese. Gabi endometriózisban érintett, túl a hetedik lombikon, boldogságuk határtalan - már a 6 hónapos Pannit tartja kezeiben.

img_5228.JPG

Tovább